Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Avtal träffat om löner och upphovsrätt

Publicerad: 7 Maj 2004, 14:09

Journalistförbundet och Tidningsutgivarna träffade klockan 17 på fredagseftermiddagen ett nytt treårigt kollektivavtal. Pressens Avtalsråd inrättas med medlaren Gunnar Grenfors som ordförande för att som sista instans lösa tvister om lokala upphovsrättsavtal.


– Detta är ett framtidsinriktat avtal, säger Bosse Svensson som är ordförande i utgivarnas förhandlingsdelegation.
– Det är treårigt, vi har klara spelregler och ambitionen att träffa ett samarbetsavtal finns kvar.
– I utgångsläget hade ju vi en annan inriktning vad gäller upphovsrätten. Men anledningen till att vi följde medlarna i den riktning de föreslog var att vi såg en chans att bryta dödläget. Jag hoppas nu att själva förekomsten av en tvistelösning i sig kan stimulera arbetet med nya upphovsrättsavtal, säger Bosse Svensson.
Medlarna har konstruerat en ny förhandlingsordning för upphovsrätten som parterna har accepterat. Ett nytt organ, Pressens Avtalsråd (PAR), inrättas med en representant för utgivarna och en för journalisterna samt en opartisk ordförande. Ordförande med utslagsröst blir medlaren Gunnar Grenfors med medlaren Olof Johansson som ersättare.
Vid lokala förhandlingar utser PAR en lokal opartisk ordförande om någon av parterna begär detta. Om lokal enighet inte uppnås kan en part begära central förhandling. Nås inte enighet där heller kan frågan avgöras av PAR.
– Vi är glada över att vår modell med lokala upphovsrättsavtal står fast, säger Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén. Vi känner en väldig lättnad över att vi har ett avtal efter denna bitvis bökiga process.
– Vi kan leva med en opartisk ordförande med utslagsröst på central nivå när det är fastslaget vilka förutsättningar som ska beaktas. Då kan det inte yxas till något centralt avtal den vägen.
– Om båda parter nu erkänner att vi har delad vårdnad om upphovsrätten så kan vi äntligen börja diskutera andra viktiga saker, säger Agneta Linblom Hulthén.

En löneutveckling på 6,8 procent garanteras. I år en generell ökning med 245 kronor och 0,7 procent som pott. 1 februari nästa år är potten 2,8 procent och en individuell garanti 260 kronor. 1 april 2006 är potten 2,4 procent och garantin 250 kronor.
Övertidstaket höjs till 35 000 kronor 1 september i år och till 37 000 kronor 1 april 2006.

Tre arbetsgrupper ska tillsättas. Ämnena är löner, arbetsmiljö och så kallad utlasning. Dessutom ska parterna nästa år försöka förhandla fram ett samarbetsavtal.
Avtalet kan sägas upp senast 30 november i år och löper då ut 31 januari 2005.
TORBJÖRN von KROGH

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.