Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Avslöjande om palestinier fällde Danmarks integrationsminister

Publicerad: 9 Mars 2011, 12:55

Den danska tidningen Information har med sina publiceringar fällt landets integrationsminister, Birthe Rönn Hornbech. I strid med FN:s konventioner har hon vägrat att ge statslösa palestinier födda i Danmark medborgarskap.


Den 11 januari publicerade Information den första artikeln om Integrationsdepartementets brott mot FN-konventionen. Åtta veckor senare tvingas Birthe Rönn Hornbech att lämna regeringen.

Det var journalisterna Ulrik Dahlin och Anton Geist på Information som först började skriva om Integrationsdepartementets behandling av palestinierna.

Under de första fem veckorna var Information i stort ensam i det danska medielandskapet om den här historien, berättar Ulrik Dahlin för Medievärlden. Därefter började affären rulla i de övriga medierna och trycket mot integrationsministern ökade i motsvarande grad. I går avskedade statsministern Birthe Rönn Hornbech.

Ulrik Dahlin har varit journalist i 30 år.

Jag har aldrig tidigare varit med om att avsätta en minister. Det var stort, men jag kände ingen glädje. Snarare en slags tomhet, jag kände mig som en väl använd disktrasa, säger Ulrik Dahlin.

Det hela började i december i fjol. En medlem av Folketinget tipsade Information om behandlingen av palestinerna, som är födda i Danmark. För att få mer kött på benen kontaktade journalisterna en palestinsk kvinna i Danmark som ansökt om medborgarskap men fått avslag. Journalisterna kunde genom hennes fullmakt få ut handlingarna i fallet.

Nu hade vi ett fall, en människa som drabbats av systemet. Vi hade också tur, för kvinnan hade tidigare ansökt om att bli polis i Danmark. Men eftersom hon inte var dansk medborgare fick hon avslag även här, berättar Ulrik Dahlin.

Omkring 400 palestinier födda i Danmark är berörda av denna affär. Under hela den tid som Information bevakat Integrationsdepartementet har Birthe Rönn Hornbech vägrat att svara på tidningens frågor.

Ulrik Dahlin och Anton Geist fortsätter att skriva om behandlingen av palestininerna.

Det finns fortfarande en mängd obesvarade frågor, men nu har regeringen beslutat att det ska tillsättas en oberoende undersökningskommission som ska granska affären. Och så länge den arbetar, lär det bli svårt att få fram nya uppgifter. Då hänvisar nog de flesta till kommissionens arbete.

För drygt ett halvår sedan fick Information en ny chefredaktör, Christian Jensen.

Vårt arbete har underlättats av att vi har en chef som prioriterar och stöder den här typen av journalistik, säger Ulrik Dahlin.

Med denna historia är Ulrik Dahlin och Anton Geist möjliga kandidater till Cavling-priset, som delas ut i höst. Det motsvarar Stora Journalistpriset i Sverige.

Christer Källström, Köpenhamn

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.