Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Avpixlat: Vi för en dialog med SD

Publicerad: 12 februari 2013, 09:04

Att skriva vad som helst i vilken tidning som helst är en rättighet. Så länge det håller sig inom lagens råmärken. Det hävdade Avpixlats Mats Dagerlind under gårdagens PK-debatt.


Ämnen i artikeln:

Sakine Madon

Avpixlats redaktion är rädda. Därför väljer de att vara anonyma och inte ha någon ansvarig utgivare.

De vill kunna gå hem från redaktionen utan att känna hot och utan den sociala stigmatisering som det skulle medföra om namnen på personerna bakom sajten skulle bli kända. Det menade Mats Dagerlind under gårdagens PK-debatt.

Han kunde också tänka sig att Avpixlat i en framtid och under vissa villkor kunde skaffa sig en ansvarig utgivare. Samt att redaktionen skulle diskutera tonläget på sajten. Även om brist på resurser gör att sajtens kommentarsfält inte går att moderera.

Vi vill vara acceptabla för Sverigedemokraterna, de ska tycka att vi är ok. Vi för en dialog med Sverigedemokraterna och andra i den Sverigevänliga rörelsens om vilket tonläge vi ska ha.

Sakine Madon, politisk redaktör på Norran, menade att det fanns viss anledning för journalistkåren att vara självkritisk. Det är svårt att förstå vissa personers värdelösa och ruttna åsikter men även deras yttrandefrihet måste värnas. Samt att även journalistkåren har ett visst ansvar för att hat och enorm frustration växer på nätet.

Journalister måste rannsaka sig själva och sluta se ner på folk i den grad man faktiskt gör, menade hon.

Någonstans måste vi fundera på om vi tycker att det är lika illa att Jimmie Åkesson lever under dödshot som att våra journalistkollegor gör det. För mig måste svaret vara ja. Men jag är inte lika säker på att alla i kåren håller med.

Katarina Mazetti förde några förslag på hur man skulle kunna stoppa näthatet. Bland annat efterlyste hon massiva insatser i skolan för att utbilda elever om källkritik.

Hon undrade också om attacken mot Lars Hedergaard kunde vara en tidningsanka.

Varför ifrågasätts inte saker högerifrån. Jag tror att det beror på att alla är rädda för att få den här mobben på sig.

Under debatten kom det också fram att Mats Dagerlind ansökt om medlemskap i Publicistklubben. Något som fick en åhörare att deklarera att om det blir ja på ansökan skulle han lämna föreningen.

PK:s ordförande Stina Dabrowski bekräftar att ansökan kommit in men att den inte behandlats ännu.

Gårdagens nätsändning har nu setts av över 63 000 gånger.  Normalt ligger antalet på det på omkring 1 000 gånger. Delar av debatten sändes också på SVT, UR och TV4.

Det måste nog vara all-time high för en PK-debatt.

Ämnen i artikeln:

Sakine Madon

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev