Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Avgångskrav mot Brunegård inom Mentor Medier

Publicerad: 10 april 2018, 07:46

Tomas Brunegård. Foto: Mikael Marklund.

En infekterad konflikt inom Mentor Medier har lett till krav på styrelseordförande Tomas Brunegårds avgång från en norsk ägargrupp.


Ämnen i artikeln:

Tomas Brunegård

Den norska mediekoncernen Mentor Medier äger den kristna dagstidningen Dagen och bokförlaget Libris. I Norge ger koncernen bland annat ut tidningen Vårt Land.

När Stampens tidigare koncernchef Tomas Brunegård utsågs till styrelseordförande för Mentor Medier hade han suttit i styrelsen i sex år. Men nu, mindre än ett år efter att han klev på uppdraget, har en infekterad konflikt inom ledningen lett till krav på hans avgång. Det rapporterar Dagen.

Det hela gäller en konflikt med Vårt Land som pågått under ett antal månader och bland annat lett till att tidningens chefredaktör och ansvarige utgivare Åshild Mathisen fått lämna sitt uppdrag. Nu väcker en grupp i Norge, som äger 17,5 procent av aktierna i mediekoncernen, misstroende mot Tomas Brunegård vid den extra bolagsstämman som ägarna kallats till i Oslo nästa vecka.

Kritiken från ägargruppen gäller dels det faktum att styrelsen skjutit fram den extra bolagsstämman så långt det är möjligt enligt norsk aktielags bestämmelser, dels att Åshild Mathisen fått gå – utan att ägarna haft kännedom om det. Kritik har också riktats mot Tomas Brunegård för att han avslöjat identiteten på den person som larmat om trakasserier mot Åshild Mathisen internt i koncernen. Men det hela ska, enligt Brunegård, röra sig om ett språkligt missförstånd.

”Jag gjorde fel som röjde identiteten på den som ‘varslade’, men förstod inte det norska ordet. Jag har varit öppen med den saken hela tiden. Som styrelsens ordförande har jag tydligt markerat mitt förtroende för koncernchefen Per Magne Tveiten i detta,” säger Tomas Brunegård till Dagen.

Dagen rapporterar vidare att en del av kritiken handlar om att mediebolagets ledning och de övriga tidningarna försökt driva igenom stordriftsfördelar och gemensamma tekniska lösningar som Vårt Land-chefen velat undantas.

Journalistklubben på Vårt Land var – redan vid utnämningen av Tomas Brunegård – kritiska till valet av honom som styrelseordförande. Anledningen var vad som kommit fram i svenska mediers skriverier samt att de ville se en norsk ordförande då största delen av verksamheten finns där.

Medievärlden söker Tomas Brunegård för en kommentar.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Tomas Brunegård

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev