Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag18.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Även nästa års frihetspenna går till kinesisk reporter

Publicerad: 20 November 2007, 08:23

Li Changqing, en kinesisk journalist som fängslades för att ha skrivit om ett utbrott i Fuzhous-provinsen av den tropiska denguefebern, får internationella utgivarorganisationen WAN:s Den gyllene frihetspennan 2008.


Lis brott var att han informerade om febern när inte myndigheterna gjorde det. Därmed ”spred han påhittad falsk information”.

Det är andra året i rad som utmärkelsen Den gyllene frihetspennan går till en kinesisk journalist, vilket speglar de förhållanden som de kinesiska medierna lever under, skriver WAN:s styrelse i ett uttalande.

Förra året fick Shi Tao pennan. Han fängslades sedan Yahoo givit de kinesiska myndigheterna information. I Lis fall var det en anonym rapport från kinesiskspråkiga och USA-baserade sajten Boxun News Network som ledde till att han greps.

Att anklaga Li för att rapportera om ett allvarligt hot mot människors hälsa avslöjar vilket nonsens och förfall som  kännetecknar den kinesiska regimens kontroll av landets
presspolicy, skriver WAN:s styrelse.

De kinesiska myndigheterna har en lång historia  av hemlighetsmakeri när den vill dölja olika händelser och Lis beslut att rapportera om febern och dess utbrott, trots vetskapen om vad som kunde hända honom, är en inspiration för varje journalist, heter det.

Den gyllene frihetspennan kommer att överlämnas i samband med WAN:s och World Editors Forums världskongress i Göteborg i början av juni nästa år.

Meddelandet om vem som får nästa års frihetspenna kom dagen efter det att WAN startat en kampanj för att få alla kinesiska journalister fria och för att ställa de kinesiska myndigheterna till svars för de  löften de gav i samband med att Kina fick nästa års sommar-OS.

Li Changqing är reporter och biträdande nyhetschef på staden Fuzhous dagstidning. Han dömdes i början av 2006 till tre års fängelse för att ha skrivit om utbrottet  av denguefebern. Innan domen föll hade han suttit fängslad i nära ett år utan att vara åtalad. Han har även tidigare berövats sin frihet. I elva månader satt han fängslad misstänkt för statsfientlig verksamhet innan domstolen friade honom. Då har han skrivit om korruption inom regeringen.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.