Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Även Metros dotterbolag ställer in betalningarna

Publicerad: 3 april 2019, 09:52

Ett av de tomma Metro-ställen. Foto: Lucas De Vivo.

SL, Bonnier, TT, kommuner och frilansare har krav på över 39 miljoner kronor på Metros dotterbolag. Nu har företaget beviljats rekonstruktion av Stockholms tingsrätt.


Ämnen i artikeln:

Christen Ager-HanssenMetro

I fredags lämnade Metros moderbolag Metro Media House, som har skulder på närmare 60 miljoner kronor till över 150 olika bolag, in en ansökan om rekonstruktion till Stockholms tingsrätt. Kort därefter meddelades att ansökan godkänts. Nu står det klart att även dotterbolaget Tidnings AB Metro, vars skulder Medievärlden tidigare rapporterat om, har fått ja av tingsrätten. Ambitionen är att rekonstruktionen ska vara klar till sommaren, skriver Metro i ett pressmeddelande.

Totalt har Tidnings AB Metro skulder på 39,9 miljoner kronor, framkommer från bolagets rekonstruktionsansökan. Tidnings AB Metro har stått för produktionen av tidningen, medan moderbolaget Metro Media House har köpt in dessa och ansvarat för annonsförsäljningen i bolaget. De finansiella problemen har spritt sig från moderbolaget till dotterbolaget som en följd av den här affärsmodellen. Moderbolagets största skuld var till Tidnings AB Metro.

”Bolaget kommer således att ta en stor smäll i och med moderbolagets rekonstruktion, både med anledning av kommande ackordsnedskrivningar samt med anledning av det betalförbud som inträtt för moderbolaget under rekonstruktionen”, skriver Metro i sin rekonstruktionsansökan.

Störst enskild skuld har bolaget till SL. Metro är skyldiga kollektivtrafiken i Stockholm strax över 15 miljoner kronor. När Metro lanserades var samarbetet med SL en hörnsten i affärsmodellen. Många mediekoncerner var avundssjuka på avtalet – som var exklusivt för Metro. Men avtalet ska nu vara uppsagt, har Metros ägare och vd Christen Ager-Hanssen sagt tidigare.

Men allra störst är skulden till olika Bonnierbolag. Tryckskulderna uppgår, till tre olika Bonnierägda tryckerier, till totalt 15,5 miljoner kronor. Till NIM distribution, som ägs av HD/Sydsvenskan är skulden på 877.000 kronor och till bemanningsbolaget Marieberg Media saknas betalningar för fakturor på 476.000 kronor. Bolaget Pressens morgontjänst, Premo, som levererar tidningar, har en skuld på 2,5 miljoner kronor hos Metro. Bolaget ägs av Bonnier och Schibstedt tillsammans.

Nyhetsbyrån TT har ett krav på 1,1 miljoner som de nu kommer få se nedskrivet.

Många kommuner har mindre krav på bolaget. Bland annat Lunds kommun, som kräver bolaget på 44.000 kronor.

Även många frilansare återfinns bland borgenärerna. En stor skuld är det för matskribenten Jonas Cramby, som har innestående betalning på 62.000 kronor.

Borgenärerna ska sammanträda för att diskutera skuldnedskrivning den 24 april.

– Vi tror stenhårt på Metro och planerar för nya journalistiska produkter som bygger på både nya och etablerade affärsmodeller. Vi kommer se till att Metro blir lönsamt så fort som möjligt så att vi kan fortsätta att bygga inför framtiden, säger Christen Ager-Hanssen i ett pressutskick.

Helena Ståbi, som även handhar rekonstruktionen i Metro Media House kommer vara rekonstruktör för bolaget.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Christen Ager-HanssenMetro

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News