Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Attackerna mot medierna fullständigt oacceptabla

Publicerad: 3 februari 2011, 12:42

Lotta Schüllerqvist, styrelseledamot i Reportrar utan gränser, följer protesterna mot den egyptiska regimen från Jerusalem. Attackerna mot medierepresentanter är fullständigt oacceptabla menar hon.


Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

Enligt Lotta Schüllerqvist fick Reportrar utan gränser igår in flera dussintals rapporter om attacker mot såväl inhemska som internationella mediebolag i Egypten. Bakom dessa överfall stod såväl representanter för polisen och militär som civila anhängare till president Mubarak.

Att attackerna mot medierna kommer påverka rapporteringen från Egypten tror hon dock inte:

Även om du som journalist väljer att inte befinna dig i stridslinjen har du minst fyra dussin rapportörer som håller dig uppdaterad.

När Mubaraks anhängare anföll de fredliga demonstranterna på Befrielsetorget i Kairo och journalisterna som bevakade aktionen var det arrangerat av regimen anser Lotta Schüllerqvist:

Det är helt klart iscensatt uppifrån.

När protesterna i Kairo började för drygt en vecka sedan var en av de första åtgärderna från regimen att strypa de digitala kommunikationsmöjligheterna.

Det finns inte tillstymmelse till pressfrihet i landet. Så det är klart att de ville täppa till den möjligheten, säger Lotta Schüllerqvist.

Reportrar utan gränser har uttalat sin oro för att den egyptiska statstelevisionen under kravallerna mest sänt såpoperor och matlagningsprogram.

Samtidigt har såväl CNN som BBC sänt inslag gjorda av den egyptiska televisionen.

Framför allt i början. De visade upp bilden av hur många poliser som fanns ute på gatorna. Men det låg i regimens intresse att visa att poliserna gör sitt bästa för att upprätthålla ordningen.

Hur får du din bild av vad som händer i Egypten?

Främst är det via tv. Till exempel Al Jazeera som gör ett fantastiskt jobb som under illegala former ändå lyckas förmedla så mycket.

Hur ser man i Israel på det som händer i Egypten?

Med mycket stor oro. Folk är skiträdda helt enkelt. Att islamisterna ska ta över och fredsavtalet ska rivas upp. Det är det folk är så oroade över.

Läs mer om övergreppen på svenska medierepresentanter:

Martin Jönsson: ”Oacceptabla attacker…”

Thomas Mattsson: ”Respekten för det fria ordet…”

Aftonbladets team greps av militären.

Aftonbladets team greps – Expressens misshandlades

Media under attack i Egypten 

Mediernas bevakning av Egypten – så jobbar Al Jazeera

Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev