Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

”Att stå upp för mänskliga rättigheter är inte partiskt”

Publicerad: 7 September 2015, 04:47

I helgen har både DN:s chefredaktör Peter Wolodarski och SvD:s chefredaktör Fredric Karén skrivit personliga texter om flyktingkrisen.


Dagens Nyheter har i helgen lanserat kampanjen #jagdelar, och chefredaktören Peter Wolodarski skriver i sin ledarkrönika om personliga upplevelser av rasism och tidningsmakeri. Han konstaterar bland annat: ”En tidning ingår i det demokratiska blodomloppet, den agerar inte i ett vakuum. Den ska upplysa och bilda opinion. Att stå upp för mänskliga rättigheter är inte ‘partiskt’ i nyhetsjournalistikens mening. Det är i själva verket en del av vårt medborgarskap. Vi måste alla med självförtroende kunna försvara människovärdet utan att be om ursäkt.”

Svenska Dagbladet gav i helgen ut en specialbilaga om flyktingkrisen, som inleds med texten ”Att släppa taget om sitt barn” av chefredaktören Fredric Karén där han berättar om sin farmor som tvingades skicka sina två barn till Sverige under fortsättningskriget i Finland. Han avslutar sin text: ”Svenska Dagbladet har tagit beslutet att ägna hela dagens nyhetsdel åt flyktingkatastrofen i Europa. Energin bland reportrar, fotografer, webbredaktörer, redigerare, nyhetschefer och marknadsavdelningen har varit fantastisk det senaste dygnet. Alla på SvD har velat hjälpa till. Detta är vårt sätt att visa att vi sympatiserar och vill hjälpa alla de som flyr för sina liv i hopp om en bättre framtid. En framtid där de inte tvingas släppa taget om sina barn.”

SvD rensar tidningen för flyktingkatastrofen

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.