Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag01.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Att näthatarna lagförs räcker inte

Publicerad: 15 Januari 2016, 06:56

Myndigheterna måste göra mer mot näthatet. Det menar frilansjournalisten Rebecka Bohlin. Både för att värna individerna som blir utsatta och för att säkra demokratin.


Inom kort kommer en näthatsutredning att presenteras. Troligtvis kommer den att innehålla förslag på nya formuleringar av gärningsbeskrivningar skriver frilansjournalisten Rebecka Bohlin på DN Debatt i dag.

Så att åklagare får ett incitament att prioritera brotten. Det är nödvändiga förändringar, lagstiftningen måste moderniseras omgående så att näthatarna lagförs men det räcker inte.

Hon listar ytterligare en rad problem som samhället måste hantera.

Den högerextrema rörelsen är hatets motor. I bubblor på nätet utvecklas hatet och den som lägger ut en journalists hemadress och hotar hens familj triggas av ryggdunkningar. Majoriteten deltar i en jargong och lämnar aldrig skrivbordet. Men här sker dessutom en radikalisering som är central för så kallade ensamvargar som Peter Mangs, Anders Behring Breivik och Anton Lundin Pettersson.

Polisen måste ha tillräckliga resurser för att agera. Vi ska inte ha några diskussioner om vem som ska betala notan när en hotad journalist behöver ett skyddat boende.

Polisen måste bli bättre utbildad för att hantera nätbrotten, förmå utreda hoten, göra riskbedömningar och inte lämna den som utsätts ensam.

Alla redaktioner måste ta frågan om hot och hat på allvar. Chefer måste utbildas mer om det arbetsmiljörättsliga regelverket och medarbetare måste få kvalificerad handledning i hur hot och hat kan hanteras.

journalistutbildningarna måste innehålla kunskap om riskbedömningar, fysiska övningar i att de-eskalera våldsamma situationer och undervisning som förbereder studenterna för att journalistik inbegriper en risk att utsättas för både trakasserier, hot och våld.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.