Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Atladottir och Bjurwald årets Medieamazoner

Publicerad: 18 September 2015, 06:08

Medievärldens Lisa Bjurwald och Politisms Margret Atladottir har utsetts till årets Medieamazoner 2015. Tillsammans driver redaktörerna mediepodcasten #ABpodd.


Det finns nog inget pris jag som kvinnlig journalist hellre skulle vilja ha, kommenterar en glad Lisa Bjurwald.

Motiveringen lyder: ?”Genom att i den digitala accelerationens tid bredda och fördjupa debatten utmanar Atladottir & Bjurwald normer och strukturer i dagens journalistik. De vänder på maktperspektiven i ett skede då nya generationer med andra krav på kunskap och delaktighet tar plats som medieaktörer. Genom ledarskap, nytänkande och god journalistik, visar de att kampen för jämställdhet långtifrån är över.

Motiveringen är väldigt hedrande, säger Bjurwald. För att inte tala om vilka skarpa mediekvinnor som tidigare fått priset! Det är ett grymt amazonsällskap att sälla sig till.

Det prestigefyllda priset går till årets bästa kvinnliga medieledare som utmärkt sig för att ha arbetat med nyskapande journalistiskt ledarskap. Priset instiftades av Cecilia Zadig år 2010 och delas ut årligen vid ledarskaps- och nätverkskonferensen?med nätverket Kvinnor som Leder Medier (KLM). Nätverket Kvinnor som Leder Medier grundades 1994 av Cecilia Zadig kvinnliga medieledare som tidigare deltagit i ledarskapsutbildningen Kvinnors ledarskap & undersökande journalistik på institutionen för Mediestudier (IMS) vid Stockholms universitet.

Förra året gick priset till Svenska Dagbladets kulturchef Lisa Irenius. Dessförinnan har mediekvinnoutmärkelsen gått till Hanna Stjärne, Lena K Samuelsson, Johanna Kronlid och Lena Glaser.

Juryn består av:

Cecilia Zadig, Ordförande?

Maria Ripenberg, debattredaktör och ledarskribent UNT?

Jeanette Gustafsdotter, vd Tidningsutgivarna

?Christina Jutterström, fd vd SVT?

Kerstin Brunnberg, chef Statens centrum för arkitektur och design?

Robert Rosén, medierådgivare Utkik

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.