Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag25.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Åtalas för dödshot mot journalistvikarie

Publicerad: 12 Januari 2016, 07:07

En man som skickat flera mejl med dödshot och rasistiska uttalanden till en journalist på UNT är nu åtalad misstänkt för olaga hot.


Ämnen i artikeln:

UNT

Hoten var sådana att mottagaren, en journalist som vikarierade på Upsala Nya Tidning, ”kunde förväntas känna allvarlig rädsla för sin personliga säkerhet”, enligt stämningsansökan. Polisen kunde spåra avsändaren via de e-postadresser han använde, skriver UNT.se.

Avsändaren har erkänt att han skickade mejlen men uppger att det inte fanns någon tanke på att göra verklighet av orden. Han är nu misstänkt för olaga hot.

Det är viktigt att rättsvårdande myndigheter tar hot mot journalister på allvar, och därför är det bra att denna fråga prövas juridiskt. Ett hot mot en journalist är inte bara ett allvarligt arbetsmiljöproblem, utan det handlar om regelrätta försök att tysta det offentliga samtalet, säger Charlotta Friborg till UNT.se.

Kammaråklagare Tomas Eriksson erkänner att utredningen dragit ut onödigt på tiden men säger att det beror på hög arbetsbelastning.

Ämnen i artikeln:

UNT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.