Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Assange försvarsadvokat vill skjuta upp häktningsförhandlingen två veckor

Publicerad: 20 maj 2019, 10:20

Foto: Patrik Svedberg och Wikimedia.

Åklagaren vill häkta Julian Assange redan på onsdag, men försvaret säger att tiden inte räcker – och vill skjuta upp förhandlingen två veckor. Nu är det upp till tingsrätten att bestämma.


Under morgonen lämnade vice överåklagare Eva-Marie Persson in en häktningsframställan mot Wikileaks-grundaren Julian Assange. Han misstänks för en våldtäkt som ska ha skett under 2010, när han besökte Sverige. Häktas Julian Assange är nästa steg att begära honom utlämnad från Storbritannien, där han för närvarande sitter av ett straff för att ha brutit mot reglerna för hans borgen när han tog tillflykt till den Ecuadoriska ambassaden.

Åklagaren har föreslagit att en häktningsförhandling ska hållas nu på onsdag – men Julian Assanges försvarare advokat Per E Samuelson vill att förhandlingen skjuts upp två veckor, till den 3 juni. Det skriver han i ett yttrande som inkom till Uppsala tingsrätt på måndagseftermiddagen.

Han framför flera skäl till att förhandlingen ska skjutas fram. Bland annat har han inte möjlighet att hämta ut ett PM som finns hos Åklagarmyndighetens huvudkontor i Stockholm förrän på torsdag. Han menar att han måste få möjlighet att gå igenom PM:et ordentligt.

Dessutom menar Per E Samuelson att han också måste få möjlighet att åka till London för att träffa Julian Assange. En sådan resa kan, enligt försvaret, först ske mellan den 24 och 26 maj, men under dessa dagar är det inte möjligt att besöka Assange i det engelska fängelse där han befinner sig.

De intagna på Belsmarsh prison, där Assange sitter, är inte tillåtna att träffa sin legala ombud mellan fredag efter lunch och måndag. Och måndagen den 27:de är en röd dag i Storbritannien. Det gör att den enda tid före tisdag den 28 maj som advokaten och Assange kan träffas är fredag förmiddag. Men något besked om det är möjligt har försvaret ännu inte fått av fängelset. De undersöker också möjligheten att hålla en videokonferens, skriver Per E Samuelson i yttrandet.

Efter att mötet har kunnat hållas behöver försvaret tid till överväganden.

”Fråga är som bekant inte om en sedvanlig utevarohäktning. Tvärtom är läget utomordentligt komplicerat såväl faktamässigt som rättsligt med konkurrerande intressen från tre olika länder: Storbritannien, USA och Sverige. Klientens ställningstagande kräver därför noggranna överväganden och svåra rättsliga bedömningar”, skriver Per E Samuelson.

Nu har åklagaren fram till klockan 11 i morgon på sig att svara på Per E Samuelsons yttrande. Därefter ska målets ordförande bestämma vilket datum som är rimligt.

Det var den 13 maj som Eva-Marie Persson öppnade förundersökningen mot Julian Assange igen. Då meddelande hon att hon skulle begära honom häktad och sedan utlämnad till Sverige.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.