Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Assange förklarar varför

Publicerad: 8 November 2010, 07:47

Wikileaks grundare Julian Assange stormade ut mitt under en intervju med CNN. I fredags förklarade han sitt agerande med att journalisten som gjorde intervjun inte höll sig till de överenskomna frågorna.


Ämnen i artikeln:

wikileaks

Enligt Assange hade han och CNN kommit överens om att intervjun bara skulle handla om det stora material om Irakkriget som sajten Wikileaks släppte till medier världen över i oktober. När journalisten börja de ställa andra frågor valde Julian Assange att lämna intervjun.

Enligt Assange bad journalisten senare om ursäkt med förklaringen att det var hennes chefer som sagt åt henne att avvika från överenskommelsen.

Assange riktade återigen skarp kritik mot de etablerade mediernas relation med Wikileak och tog New York Times som ett exempel. Tidningen publicerade Wikileaksmaterial angående kriget i Afghanistan men har på senare tid kritiserat sajten i spalterna.

När du kritiserar den amerikanska militären, så blir resultatet att din ägare blir lidande och att din tillgång till militära källor också blir lidande, sa Assange till nyhetskanalen Al-Jazira.

I september meddelade Julian Assange att han genom sin svenska advokat Björn Hurtig förbereder en stämning mot svenska staten. Enligt Hurtig begick åklagaren ett brott mot förundersökningssekretessen när han avslöjade Assanges namn då denne blev häktad i sin frånvaro, misstänkt för våldtäkt.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

wikileaks

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.