Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Åsikterna gick isär när Expressens namnpublicering debatterades

Publicerad: 3 September 2015, 06:05

"Hon har ingen pressetik, det är alldeles uppenbart, men det ger inte etablerade medier rätten att sjunka till hennes nivå". Sanna Rayman, debattredaktör på Dagens Samhälle, är kritisk till röjandet av Julia Caesars identitet.


I morse diskuterades Expressens namnpublicering av pseudonymen Julia Caesar i Gomorron Sverige. I studion fanns gästerna Karin Olsson, kulturchef och stf ansvarig utgivare på Expressen, och Sanna Rayman, debattredaktör på Dagens Samhälle.

Karin Olsson inledde med att redogöra för hur Expressen resonerat kring publiceringen och konstaterade att tidningen sammantaget gjort bedömningen att Julia Caesar är en av alternativ-mediernas främsta opinionsbildare och att det därför är rimligt att berätta om vem hon är.

Hon är en så pass viktig makthavare och opinionsbildare i den här alternativa offentligheten att det är fullt rimligt att vi vet vem hon är så att hennes argument kan bemötas, så att hon kan ifrågasättas och så att vi kan föra den här öppna debatten som man ska kunna föra i ett demokratiskt samhälle.

Men Sanna Rayman, debattredaktör på Dagens Samhälle, är av en annan åsikt. Hon ifrågasatte Expressens argument för publicering eftersom hon bland annat menar att det inte förs någon debatt i artikeln. Hennes uppfattning är att artikeln är mer en bestraffning än en granskning, men Karin Olsson håller inte med.

Det är hög tid att vi börjar se den här offentligheten på nätet, tar den på allvar och kräver vissa spelregler, säger Karin Olsson och fortsätter: debatten börjar ju nu.

Sanna Rayman anklagade vidare Expressen för att ha ett inkonsekvent förhållningssätt. Som exempel tar hon upp en tidigare Expressenpublicering av en krönika i vilken Julia Caesar hyllas.

Märkligt att man gjorde den bedömningen då och nu hänger man ut Julia Caesar, säger Sanna Rayman.

Krönikan är nu borttagen på Expressens sajt. Karin Olsson förklarar varför:

Vår sajt är inget arkiv där texter måste ligga kvar förevigt.  När vi förstod hela bilden av vem Julia Caesar är gjorde vi bedömningen att det var rimligt att ta bort den.

När Gomorron Sveriges reporter frågar Sanna Rayman om inte Julia Caesar förverkat rätten att välja sin egen anonymitet när hon bland annat hängt ut journalister med namn och telefonnummer svarar Sanna Rayman att:

Hon har ingen pressetik, det är alldeles uppenbart, men det ger inte etablerade medier rätten att sjunka till hennes nivå.

Se inslaget från Gomorron Sverige här:

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.