Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Åsberg och Berglund får Nils Horner-priset

Publicerad: 23 januari 2018, 06:49

Stefan Åsberg och Niclas Berglund.

Årets Nils Horner-pris går till Niclas Berglund och Stefan Åsberg som är stationerade i Istanbul och bevakar Mellanöstern för SVT.


Juryns motivering: ”För att de med inlevelse och medkänsla låter oss se de konsekvenser krig och konflikter får för civilbefolkningen.”

Fotografen Niclas Berglund har tidigare arbetat för SVT i Hudiksvall och Stockholm. ”För mig står den dokumentära bilden alltid i fokus, men det är också den bilden som blir allt mer lidande i dagens mediabrus där allt ska vara kortare och rappare. Detta är en utmaning. För det är den dokumentära bilden som borrar igenom och fångar betraktaren – det är i den vi kan se oss själva”, säger han i en kommentar

Reportern Stefan Åsberg har en bakgrund på Radio Gävleborg och har sedan varit SVT:s korrespondent i Washington. ”Jag har varit korrespondent i USA under drygt nio år, men aldrig sett så mycket död, lidande och orättvisor som under de här knappa tre åren i Mellanöstern. Vi vill berätta våra historier genom de vanliga människorna – för att komma nära och visa hur vardagen påverkas av storpolitiken. Det finns inget viktigare än att möta några av dom, där ute, som bär på så viktiga historier”, säger han.

I juryn ingår Stefan Eklund, chefredaktör, Borås Tidning, Stig Fredrikson, tidigare SVT, Ginna Lindberg, utrikeschef, Sveriges Radio och Jenny Wiik, lektor vid JMG, Göteborgs universitet.

Nils Horner-priset för god utrikesjournalistik

Nils Horner-priset för god utrikesjournalistik är ett pris instiftat av Borås Tidning till minne av Nils Horner, boråsfödd utrikesreporter som mördades under ett uppdrag i Kabul i mars 2014.Priset ska gå till journalister som arbetar i Nils Horners anda. Med detta förstås journalister som förmår skildra de stora skeendena genom möten med människor på plats, såväl i kriser som i vardag, som inte ställer sig själv i vägen för den historia som berättas och som arbetar med integritet samt ett högt utvecklat säkerhets- och riskmedvetande.

Prissumman, som Borås Tidnings ägarstiftelse Tore G Wärenstams stiftelse står för, är på 25 000 kronor. Priset kommer att delas ut den 15 maj under ett seminarium om journalistik på JMG, Göteborgs universitet, där också Niclas Berglund och Stefan Åsberg kommer att föreläsa. I samband med prisutdelningen föreläser pristagarna också på Bäckängsgymnasiet i Borås, Nils Horners gamla skola.

Tidigare pristagare: 2015: Katja Magnusson, 2016: Terese Cristiansson, 2017: Anna Roxvall

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.