Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Åsa Linderborg om Söndagsintervjun: ”Skulle aldrig någonsin göra om det”

Publicerad: 18 april 2019, 07:36

Åsa Linderborg. Foto: Wikimedia.

Åsa Linderborg upplevde sig som mycket pressad när hon var med i SR:s Söndagsintervjun. Det berättar hon i senaste avsnittet av Fördomspodden. Men redaktionen på Söndagsintervjun känner inte igen sig i kritiken.


Ämnen i artikeln:

Åsa Linderborg

I det senaste avsnittet av Cafés Fördomspodden kommenterar Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg det uppmärksammade avsnitt av Söndagsintervjun i P1, i vilket hon intervjuades av programledaren Martin Wicklin. Programmet inleds med att Åsa Linderborg gråter, något Fördomspodden programledaren Emil Persson frågar henne om. Då berättar hon om att hon upplevde sitt deltagande i programmet som negativt.

– Det var en väldigt manipulativ situation. Jag var till att börja med inbjuden för att prata om en bok som jag skrivit ihop med Göran Greider och även för att prata om mig som kulturchef. Jag förstod inte att han ville att jag skulle prata om tragedin på Stadsteatern. Det kom som en chock. Han bytte helt tonläge också. Situationen blev helt plötsligt inte jämlik. Jag var helt förstörd när jag kom ut därifrån, säger hon i podcasten.

Åsa Linderborg säger att hon var beredd på att frågan skulle komma upp, men inte på det sätt som den gjorde.

– Det var ett parti där som jag stoppade och som jag inte kan prata om eftersom det är stoppat. Det hade med Aftonbladet att göra, säger hon.

Om att hon ställde upp säger hon i dag:

– Jag skulle aldrig någonsin göra om det.

Men Åsa Linderborgs kritik är ny för redaktionen, berättar Söndagsintervjuns producent Hannah Engberg för Medievärlden.

– Det här är inget som har förmedlats till oss efter intervjun, säger hon.

Hannah Engberg känner inte igen sig i att Åsa Linderborg inte skulle ha fått information om att det skulle handla om ”tragedin på Stadsteatern”.

– Jag blir jätteförvånad över det. Det stämmer inte. Hon har blivit inbjuden för att, som alla gäster, prata om vad som format henne som människa genom livet. Samt om granskningen av Benny Fredriksson. Vi pratade om det och om hennes böcker, säger Hannah Engberg och forsätter:

– Det är jättetråkigt att hon upplever det så här. Hon får gärna kontakta oss.

Hannah Engberg säger också att Åsa Linderborg var ledsen redan när hon kom till inspelningen, något de tacklade genom att prata om det i början av avsnittet.

– Detta för att tydliggöra för radiolyssnarna varför hennes röst darrade så redan från start.

I ett mejl till Medievärlden utvecklar Åsa Linderborg sin kritik. Det hon främst vänder sig emot är den del av intervjun som handlade om Aftonbladets granskning av Kulturhuset Stadsteatern. I Fördomspodds-intervjun säger hon att hon ”stoppat” en del av intervjun som blev för känslig, något som tillbakavisas av redaktionen bakom Söndagsintervjun. Åsa Linderborg skriver:

– Halvvägs in i intervjun skiftade tonläget. Det kändes plötsligt inte längre som jag var med i Söndagsintervjun, utan att jag var ställd mot väggen i Medierna. De ägnade rätt mycket energi åt att jag skulle kritisera mina chefer, vilket jag inte hade någon anledning att göra. Att kalla det ‘känsligt material’ är inte rätt ord, men situationen var skapligt manipulativ, och jag bad dem ta bort just det, skriver hon till Medievärlden.

Hannah Engberg säger att hon inte delar den bild Åsa Linderborg ger.

– Jag förstår fortfarande inte vad hon menar med att intervjun var manipulativ. Hon visste vad den skulle handla om. Åsa Linderborg är kulturchef på Nordens största tidning och hon hade varit delaktig i granskningen av Benny Fredriksson och skrivit texter om honom. Frågorna till henne var relevanta, säger hon.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Åsa Linderborg

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.