Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Artikel om Adolf Hitler friad av JK

Publicerad: 26 Januari 2009, 09:08

Justitiekanslern friar en Hitler-positiv artikel i nätuppslagsverket Metapedia från misstanke om hets mot folkgrupp.


Ämnen i artikeln:

JK

I nätbaserade uppslagsverket Metapedia finns en omfattande, men ännu inte avslutad artikel om Adolf Hitler. Den är positiv till diktatorn och har passusar om hans syn på judar. Var gränsen mellan skribentens och Adolf Hitlers åsikter går är otydligt.

Justitiekanslern har fått en anmälan mot artikeln, för hets mot folkgrupp. Det blir dock ingen förundersökning. I sitt beslut skriver JK:

”Den anmälda artikeln innehåller en levnadsteckning av Adolf Hitler. I framställningen återges Adolf Hitlers syn på judarna. Artikeln innefattar inte något avståndstagande från Adolf Hitlers antisemitiska uppfattningar men inte heller något tydligt sympatiserande med dem, även om det framstår som underförstått att artikelförfattaren i och för sig intar en positiv hållning till Adolf Hitler.
En samlad bedömning av innehållet i artikeln leder mig emellertid till slutsatsen att denna inte kan anses innefatta hets mot folkgrupp i den mening som avses i den ovan nämnda straffbestämmelsen. Följaktligen ska det inte inledas någon förundersökning i ärendet.”
{embed class_sfx=-inner&where=category&where_id=20}

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

JK

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.