Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Årets vinnare av Guldkrattan

Publicerad: 22 november 2018, 13:09

Stefan Nolervik.

Årets vinnare av Guldkrattan är Stefan Nolervik på Östersunds-Posten. Han prisas för att han skriver sin hembygds historia i realtid och krattar fram lokalsamhället i hela dess fantastiska bredd av byhålor, städer, kufar, vanligt folk och ovanliga fenomen.


Ämnen i artikeln:

Guldkrattan

Juryns motivering: Fångar sin hembygds historia och samtid i inkännande texter och underbara berättelser som den om tjuvjakten på världsrekordälgen vars krona till slut hamnade i nazisten Hermann Görings jaktslott eller historien om det lokala punkbandet som hatar allt och alla. Eller det unga flyktingparet som levt gömda under hela graviditeten och nu tvingas gömma sig med sin bebis. Han lyckas tack vare sin kärlek till invånarna och deras berättelser skriva bygdens historia i realtid och kratta fram lokalsamhället i hela dess fantastiska bredd av byhålor, städer, kufar, vanligt folk och ovanliga fenomen.

Stefan Nolervik har jobbat i olika roller på tidningen i över 30 år, bland annat som sportreporter, redigerare, nattchef, kulturredaktör, reporter och krönikör.

– Jag är helt överrumplad. Sent i går kväll fick jag reda på att jag var nominerad. Bara det kändes fantastiskt. Men att jag skulle vinna? Det trodde jag aldrig, säger Stefan Nolervik.

– Det känns overkligt och jäkligt roligt. Tänk att en enkel skribent från landsbygden i lilla Jämtland prisas. Det är inte så ofta. Det gjorde mig rörd till tårar.

Priset ser Stefan Nolervik som en bekräftelse på att det han gör är viktigt.

– Det har jag inte riktigt förstått. Men det gör jag nu. Jag har ju jobbat som jag gör i många år. Trots det är jag lika osäker varje gång jag publicerar något. Hur ska det tas emot? Är det här verkligen en grej?

Hur ska du fira det här?

– Jag ska ut på jobb i kväll, så jag firar väl med en mosbricka i bilen. Eller det blir kanske en räksallad förresten.

Kriterierna för att bli nominerad: ”Guldkrattan delas ut till den mästerliga fältreporter som under året bäst lyckats slå an den allmänmänskliga tonen i den svenska folksjälen. Som skriver artiklarna eller gör inslagen som alla älskar att tala om. Utan att vi riktigt begriper varför.”

– Han är en otroligt viktig profil för oss och han förtjänar verkligen det här priset om man läser kriterierna och motiveringen. Stefan är alltid ute på fältet och letar efter egna grejor och har ett väldigt personligt sätt att jobba som journalist, säger ÖP:s chefredaktör Hans Lindeberg.

Juryn bestod av: Hanna Frick, Dagens Media, Thomas Nilsson, Resumé och Axel Andén, Medievärlden.

– Vi hade fem väldigt starka kandidater som alla hade varit värdiga vinnare av Guldkrattan. Vi i juryn blev direkt lyckliga av att läsa Stefan Nolerviks fantastiska berättelser som för tankarna till författare som Mikael Niemi och Arto Paasilinna, med skillnaden att det är på riktigt, säger Axel Andén från juryn.

Övriga nominerade var: Leif Granlind, Länstidningen Södertälje, Nina Svanberg, Expressen, Therese Cedergren, TV4 och Rolf van den Brink, Dagens Opinion.

Förutom äran i priset utdelas en prissumma på 7 500 kronor till mottagaren via Swish för att stimulera till omedelbar användning till trevligheter och eventuell förkovran.

Priset startades av Resumé 2004 men delas nu ut av Medievärlden.

Tidigare Guldkrattevinnare:
2004: Tommy Schönstedt, Expressen
2005: Svante Lidén, Aftonbladet
2006: David Baas, Metro
2007: Göran Åhgren, SVT
2008: Ingvar Hedlund, Expressen
2009: Elisabet Höglund, TV4
2010: Kerstin Holm, SVT
2011: Lennart Modig, TV4
2012: Karin Henriksson, SvD
2013 Anders Öhlund, Rapport
2014 Kenth Bergmark, Norrbottens-Kuriren
2015 Anna-Stina Atterday, Veckans Affärer

Se filmerna när tar Stefan emot Guldkrattan:

Stefan tar emot Guldkrattan 1

Stefan tar emot Guldkrattan 2

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Guldkrattan

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News