Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag24.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Årets miljöjournalist: Det finns hopp då medvetenheten ökar

Publicerad: 6 December 2010, 12:59

Miljöjournalistiken vinner mark. Och det finns efterfrågan även på mer djuplodande arbeten. Det menar Malin Olofsson, året miljöjournalist.


I våras fick hon och Daniel Öhman guldspaden för sitt jobb om den danska grisindustrin. I fredags var det dags igen. Då utsågs de till Årets miljöjournalister.

Det känns som vi är inne i ett flow nu, säger Malin Olofsson.

Normalt är hon Ekots miljöreporter men för tillfället tjänstledig för ett hemligt projekt tillsammans med Daniel Öhman. Under våren kommer det presenteras om allt går planenligt. Vad det handlar om är Malin Olofsson mycket förtegen om, men hon antyder att det kan vara något som inte bara ska gå hos Sveriges Radio.

Hon menar att miljöjournalistiken mår rätt bra. Inte så att den är på samma nivå som för några år sedan när alla tidningar med självaktning skulle ha en miljömurvel, men i alla fall:

Det finns också utrymme för djuplodande miljöjournalistik igen. Inte bara att hugga på snabba utspel eller gå på olika tekniklösningar utan verkligen ägna sig åt grävande. Också.

Men samtidigt har hon noterat att miljöjournalistiken inte är den som prioriteras högst:

Jag vet till exempel redaktioner som inte skickat folk till klimatmötet i Mexiko.

Att jobba som miljöreporter är ständigt brottas med frågan om hur mycket man kan berätta utan att läsarna/lyssnarna ska drabbas av ett förlamande tungsinne.

Men vi kan inte berätta att verkligheten ser annorlunda ut än den gör.

Sedan är det ett problem om vi skulle ta upp alla möjliga tekniska lösningar också. Det skulle inte heller ge en sann bild.

Vad tycker du om rapporteringen från Mexiko?

Vad ska man säga? Som förväntat är det låsta positioner. Luften gick kanske ur förhandlingarna redan i Köpenhamn. Men mina kollegor som är där gör ett jättebra jobb, tycker jag.

Ekoreportrar blev årets miljöjournalister

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.