Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Årets Klara Lindh-stipendiat presenterad

Publicerad: 8 mars 2017, 11:08

Östersunds-Postens kulturredaktör och medarbetaren i MittMedias kulturredaktion, Karin Jonsson tilldelas årets Klara Lindh-stipendium på 50 000 kronor.

Karin Jonsson, kulturredaktör på Östersundsposten (ÖP) tilldelas Klara Lindhs stipendium om 50 000 kronor för att hon är en stark och betydande feministisk röst.


”Det är så fint att få ett erkännande för det man kämpar för och med, och så lyxigt att få det för att man gör sitt jobb och pratar om sånt man tycker är viktigt”, säger Karin Jonsson i ett pressmeddelande.

Juryns motivering lyder: ”För att Karin är en stark och betydande röst i Klara Lindhs anda, en ung feminist som låter kvinnokampen och landsbygdens frågor ta plats – trots en vardag med hat och trakasserier i sociala medier. Tack vare henne bildades Facebookgruppen Glesbygdsgirls, den viktigaste samlingspunkten för kvinnor på glesbygden just nu.”

Stipendiet delas ut på Klara Lindhs dödsdag tillika Internationella kvinnodagen och går till en journalist inom Mittmedia som under året ”gjort en betydande journalistisk insats för att i vid mening verka för demokrati och allas likaberättigande”. Stipendiet ska användas till resor eller studiebesök som är till nytta för den fortsatta yrkesutövningen.

Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg, som också är medlem i juryn för stipendiet, kommenterar pristagaren:
”Karin Jonsson, med sitt starka driv och tydliga feministiska röst, personifierar prisets intentioner. Klara Lindh såg på sin tid till att på ett kraftfullt sätt opinionsbilda för kvinnlig rösträtt, genom artikelserien som Gefle Dagblad distribuerade till tidningar runt om i landet. 2017 hade nätet varit en självklar plats för Klara Lindh att driva opinion om feministiska frågor, och samla kvinnor i debatt på det sätt som Karin gör.”
Klara Lindh (1877-1914) var i början av 1900-talet ett internationellt känt namn som pionjär inom kvinnorättsrörelsen. Nya Stiftelsen Gefle Dagblads Klara Lindh-stipendium delades ut första gången 2008.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News