Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag28.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Arbetsgivarregel prövas då upphovsrätten ses över

Publicerad: 23 April 2008, 10:01

Regeringen har beslutat se över frågor om upphovsrätten. Bör en arbetsgivarregel införas och ska upphovsmännens ställning som avtalspart stärkas är frågor som utredaren ska besvara.


Utredningen består av tre delar.
Upphovsrättens övergång i bland annat anställnings- och uppdragsförhållanden ska ses över. Här ska en eventuell arbetsgivarregeln prövas.  En sådan regel innebär att exempelvis en tidningsartikel som framställts inom ett anställningsförhållande ska övergå till arbetsgivaren om inget annat avtalats.

Att stärka upphovsmännens ställning skulle kunna innebära att författare och andra får rätt till ersättning som inte kan avtalas bort, liksom att en organisation inrättas som företräder upphovsmännen och ges  självständig rätt att förhandla med en arbetsgivarorganisation om till exempel ett ramavtal.

Utredaren ska också se över frågor om så kallade avtalslicenser. Sådana används inom upphovsrätten för att träffa avtal då det är omöjligt att skaffa individuella tillstånd från alla rättighetsinnehavare.

Upphovsrättslagen ska också ses över redaktionellt och språkligt.

Jan Rosén, som är professor i civilrätt vid Stockholms universitet med inriktning på upphovsrätt, har utsetts till särskild utredare.

Utredningen Översyn av vissa frågor om upphovsrätt ska redovisa sitt resultat  senast  31 oktober 2010.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.