Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Arbetsgivare försökte påverka publicering

Publicerad: 14 Mars 2018, 10:56

Lisa Bjurwald. Foto: Martin Brunn

Författaren publicerade i går uppgifter om att Författarförbundets ordförande väntas lämna sin post. Efter publiceringen kallades tidningens chefredaktör Lisa Bjurwald till ett akut möte med förbundets jurist och tillförordnade direktör.


I går publicerade författarförbundets medlemstidning Författaren uppgifter om att förbundets ordförande Gunnar Ardelius uppges sitta löst eller till och med vara nära att petas från posten.

Inför publiceringen försökte Gunnar Ardelius övertyga tidningens chefredaktör och ansvariga utgivare Lisa Bjurwald att inte publicera uppgifterna. Efter publiceringen kallades hon till ett akut möte.

– Jag kallades till akut möte med en förbundsjurist och tillförordnad förbundsdirektör, säger Lisa Bjurwald till Medievärlden, där hon tidigare var redaktör och delägare.

– Under mötet fick jag förklara att mitt journalistiska uppdrag är gentemot läsarna, som är överväldigande positiva inför att förbundet sätts under lupp.

Att värna tidningens oberoende i förhållande till förbundet är viktigt, menar Lisa Bjurwald.

– Allra helst i dessa dagar när trenden går mot att allt fler förbund ökar kontrollen över sina tidningar. Det senaste exemplet är Lärarförbundet.

Till Journalisten säger Gunnar Ardelius att ”det handlar om att respektera förbundets stadgar och arbetssätt”:

”Detta innebär att det är valberedningen som föreslår ordförande till stämman och att det sker vid en viss tidpunkt. För mig som ordförande är det viktigt att följa och respektera dessa rutiner och det är det jag meddelat Lisa.”

I dagarna kommer också ett nytt nummer av tidningen ut i vilket medlemmar hävdar att förbundet inte betalat dem. Det trots en pågående förbundskampanj mot just litterärt gratisarbete, berättar Lisa Bjurwald.

– Kanske har förbundet fått lite mer journalist än de ”bargained for”, men jag hoppas inte minst för medlemmarnas skull att jag kan sitta kvar och inte blir utbytt mot en nickedocka.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.