Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag14.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Arabisk fri press har det tuffare än någonsin

Publicerad: 18 December 2006, 14:13

- Jag överdriver inte när jag säger att arabisk press upplever en av sina värsta perioder någonsin, sa Salheddine El Hafez, biträdande chefredaktör på egyptiska Al Ahram på WAN-konferensen i Beirut förra helgen.


Konferensen genomfördes i ett Libanon hotat av förödande inbördesstrider. Vittnesmålen var många om hur svårt en fri press har att få vettiga villkor.
– Vår frihet är starkt begränsad och vi upplever det i våra dagliga liv, sa Salaheddine El Hafez.
– Arabiska makthavare, oavsett deras olikheter, är överens om en sak, alla ser på den arabiska pressen som deras svurna fiende, sa Jamal Amer, chefredaktör för Al Wasat i Jemen.
Den fria pressens problem i de arabiska länderna är omfattande: repression och censur, drakonisk lagstiftning, men också dåliga resurser och sekterism.
– Jag censurerar mig själv, inte för att jag fruktar att staten ska starffa mig, utan för reaktionerna på gatan, sa Ahmed Benchemsi, publisher på Tel Quel i Marocko.
– Jag kan trotsa staten. Men att trotsa folket – det är tuffare, när du har tusentals i gatorna som kan attackera din tidning.
Från Sverige deltog Tomas Brunegård, Stampen, som var med och delade ut Gebran Tueni-priset. Priset instiftades när Gebran Tueni, chefredaktör för Beirut-tidningen An-Nahar  mördades i fjol.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.