Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Är Twitter bra för utrikesjobb, Kinga Sandén?

Publicerad: 24 September 2009, 09:57

Sydsvenskans utrikesredaktör Kinga Sandén twittrade från sin reportageresa i Israel, Västbanken och Gaza och blev en oumbärlig del av nyhetsdygnet för många som följer henne. (Uppdaterad)


Ämnen i artikeln:

TwitterSveriges Television

– Jag använder det som en nyhetskanal och för att svara på frågor när jag är på plats, men det viktigaste är innan resan. Då använder jag Twitter för att få idéer, kontakter och information.

– Vi hade planerat att göra vardagsnära jobb från Gaza, och när jag frågade på twitter fick vi en bekräftelse på att det var rätt. Alla svar handlade om det: hur lever de egentligen? vad gör vanligt folk? vad gör konstnärerna?

Har det tagit tid från jobbet med reportagen?

– Nej, det är något jag gör vid sidan om och det är alltid twittrandet som får stryka på foten. I många situationer kan man inte göra något annat än att twittra. Det blir ofta på transportsträckor.

– Det finns också situationer där du inte ens kan ta upp ett block och skriva men du kan twittra via sms, det hände mig i en checkpoint bland annat.

Finns det några problem?

– Det är säkerhetsmässigt osmart att tala om var du är. Jag försökte vara lite vag, men det hade ändå varit lätt att hitta oss. Det är en ständig avvägning mellan journalistisk tydlighet och säkerhet.

Kan det vara ett säkerhetsproblem för dem du träffar?

– Jag tar samma hänsyn som vid alla jobb och jag anonymiserar dem jag skriver om som inte vet om det.

Hur mycket får man tycka?

– Om det är i tjänsten ska jag inte twittra något som jag inte kan skriva i tidningen. Det finns dock värden som tidningen står för som inte handlar om personligt tyckande, som demokrati och mänskliga rättigheter.

– Sedan är språket lite annorlunda. När kvinnor inte fick komma in på en spelning och vi tvingades stå utanför och lyssna i mörkret avslutade jag min tweet med ”tack så jävla mycket” vilket jag aldrig skulle ha skrivit i tidningen. Det handlar mer om samtalstonen i mediet, det går inte att använda ett medium utan att använda dess regler och språk.

Har du några tips till andra journalister som funderar på att twittra?

– Ja, att göra det. Jag är förvånad över att så få journalister använder twitter som ett journalistiskt redskap. Mitt intryck är att många använder det för att diskutera journalistik med andra journalister. Du måste inte skriva själv, jag började använda twitter för research i våras och sedan blev det naturligt att twittra själv när jag var i Iran i somras.

Var det något du lärde dig i Iran som du hade nytta av nu?

— Jag fick väldigt mycket respons i Iran, och märkte att jag kunde sänka mina krav på vad som är tillräckligt intressant att skriva om. Det märktes att folk är intresserade av småsaker. På den här resan blev det väldigt mycket mer twittrande från Gaza än från Israel, eftersom det finns så mycket i Gaza som folk i Sverige inte känner till.

Följ Kinga Sandén på Twitter twitter.com/kingasanden

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

TwitterSveriges Television

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.