Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Är Dilsa heligare än profeten, Björn Wiman?

Publicerad: 28 Januari 2009, 06:35

Björn Wiman, kulturchef på Expressen, reagerade starkt på en karikatyrteckning av medarbetaren Dilsa Demirbag-Sten som publicerats på bloggar och FiB/Kulturfront.


Ämnen i artikeln:

Sveriges TelevisionExpressen

– Hon är inte heligare än någon annan. Jag hade reagerat på samma sätt om det varit en annan hederlig svensk opinionsbildare som avbildades på det sättet. Jag tycker att det är helt sanslöst att avbilda en demokratisk opinionsbildare med ett dött barn i famnen.

Blev du extra upprörd för att det var en av dina medarbetare som karikerades?

– Nej, jag blev upprörd för att jag tycker att debatten om Gaza inte längre handlar om det palestinska folket, utan om att sätta dit åsiktsmotståndare. Vi har haft en väldigt bra debatt, inte minst på Expressen Kultur där Dilsa Demirbag-Sten debatterat med Andreas Malm. Men när representanter för vad jag kallar avgrundsvänstern avbildar en svensk opinionsbildare så här tycker jag att det är så osmakligt att jag skriver om det.

Tyckte du det var ok att publicera Muhammedkarikatyrerna?

– Jag tycker att det är en stor skillnad mellan en mer eller mindre fiktiv profet som dog för 1400 år sedan och en nu levande person.

För att hon tar illa vid sig?

– Ja, hon tar definitivt illa vid sig, och det gör ju inte profeten.

Men någon som är troende kan ju ta lika illa vid sig av att Muhammed avbildas som en självmordsbombare?

– Observera att jag aldrig ifrågasatt deras rätt att göra teckningen. Men jag tycker inte att debatten ska föras på den nivån och då använder jag min yttrandefrihet till att säga det, det hade varit en annan sak om jag hade krävt att publiceringen skulle stoppas.

Läs Björn Wimans text här.{embed class_sfx=-inner&where=category&where_id=16}

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.