Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag25.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

”Är det här det häftigaste du gjort, Janne Josefsson?”

Publicerad: 7 Augusti 2008, 11:50

Igår fick SVT tillstånd att sända ett direktsänt debattprogram från Peking under OS. Janne Josefsson leder programmet som ska ge den svenska publiken chansen att ställa frågor direkt till de kinesiska gästerna.


Ämnen i artikeln:

Sveriges Television

– Jag har varit med om rätt mycket, men det måste jag nog ändå tillstå. Jag har varit i mycket farligare situationer, men det här är nog ändå det mest kittlande.

Varför det?

– Ett direktsänt debattprogram är nästan den yttersta symbolen för yttrandefrihet och mediefrihet, och att föra den modellen rakt in i världens största land, som också är en diktatur, det är så otroligt spännande, det finns en enorm laddning med att gå direkt därifrån och att vad som helst kan hända. Vi kan ju fortfarande inte vara säkra på att det blir något.

Som att polisen stormar studion?`

– Jag är beredd på att vad som helst kan hända. -79 sände jag från St. Petersburg under värsta Brezjnev-eran. Tio minuter innan sändning satte sig teknikerna demonstrativt med armarna i kors. Utåt hette det att det var tekniskt fel, men till oss sa de att det var ett Sovjet-fientligt program. Nu är ju Kina i en annan position och vill visa sig mer öppet.

Varför är det här så unikt?

– Ja, det har aldrig hänt förut vad jag vet. Det enda som skulle kunna påminna om det är en BBC-sändning från Shanghai, men det var i ett slutet rum, så det fanns ingen chans för tittarna att skicka frågor. Det här att folk i direktsändning ska kunna ställa vilka frågor som helst, det är en modern tv-dröm.

Vilka gäster vill ni ha med i programmet?

– Vi vill försöka hitta folk från olika håll, unga gamla, myndighetspersoner och bloggare, framgångsrika och mindre framgångsrika. Vi ger inga namn än.

Hur ser ni på riskerna för deltagarna?

– Vi ser allvarligt på det. Det värsta som kan hända är att det blir en stor journalistisk seger för oss, och så råkar någon annan väldigt illa ut. En del personer som vi har frågat har sagt att, jag kan inte vara med om den personen ska vara med och så.

Hur var ditt möte med den kinesiske ambassadören igår?

– Ett väldigt bra möte. Han tillhör den nya generationen makthavare i Kina, jag fick den känslan redan under DN:s utrikesdag.

Jag har hört att det var ett animerat möte?

– Det får du se när vi sänder intervjun.

Jaha, jag trodde ni var där för att få tillstånd att göra programmet?

– Vi var där av flera anledningar, vi ville ha råd, dialog och en intervju.

Och det fick ni?

– Som läget är nu har vi visum, flygbiljetter, hotell, studio, SVT-medarbetare på plats, länk till Sverige och ett Kina som säger: ni får intervjua vilka ni vill. Men det här innehåller en massa fallgropar, det är så många moment som måste fungera.

De här frågorna via sms och internet, hur vet ni att de inte censureras?

– De går till Stockholm, som ger dem vidare till mig, och sedan vidareförmedlar jag dem till gästerna.

Kommer det att gå att se programmet i kinesisk tv?

– Det vet jag inte.

Tror du någon kommer översätta programmet till kinesiska och övervaka det som sägs?

-Ingen aning.

Vad vill du själv fråga?

– Vad är Kina så rädd för ska hända om man öppnar upp internet, är en fråga jag vill ställa, men mest ska jag vidarebefordra tittarnas frågor.
Axel Håkansson

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Sveriges Television

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.