Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Aprilskämt blev nyhet i Kulturnyheterna

Publicerad: 2 april 2019, 05:27

I ett telegram lästes en aprilskämt upp som en nyhet. Foto: Skärmdump.

Ett aprilskämt om att en ny riksbibliotekarie utsetts blev uppläst i Kulturnyheterna som en riktig nyhet. "Det är pinsamt förstås", säger Kulturnyheternas projektledare Anders Silvergren Blåder.


En ny riksbibliotekarie har utsetts och journalisten Erik Fichtelius har fått den ärofyllda posten.

Eller?

”Nyheten” var ett april-skämt från Biblioteksbladet men blev också ett telegram i SVT:s Kulturnyheterna som sändes 21.30 på måndagen. Fadäsen uppmärksammades först av Jack Werner på sociala medier.

”En annan som fått ett nytt jobb är Erik Fichtelius som blir riksbibliotekarie. Han ersätter Gunilla Herdenberg som suttit på posten sedan 2012”, slår Kulturnyheternas tv-ankare fast.

– Det är pinsamt förstås. Det är ett sakfel och allt vi publicerar ska vara korrekt, säger Kulturnyheternas projektledare Anders Silvergren Blåder.

Exakt vad som ligger bakom misstaget har Anders Silvergren Blåder inget svar på i nuläget.

– Det är inte jättemånga på plats på kvällen och, jag har inte kollat upp om det var så, men det kan ha varit stressigt och då kan det kan slinka igenom grejer. Det var inte heller ett skämt som var så vansinnigt långt bort från något som skulle kunna ha hänt, säger han.

Biblioteksbladets artikel innehöll referenser till en presskonferens som aldrig ägt rum, och citat från kulturministern som påstods vara tagna från Dagens Nyheter.

Borde ni inte gått till källorna?

– Jo, och det tillhör pinsamheterna. Även om själva nyheten i sig inte var så otrolig så fanns det alla möjligheter att kolla upp det och källkontrollera. Men det gjordes inte. Då får vi stå med skammens rodnad på kinderna, säger Anders Silvergren Blåder.

Är det ett tecken på större problem hos er?

– Nej, det tror jag inte. Vi har sällan anledning att ha rättelser i sändningar för sådant som är felaktigt.

En rättelse kommer att sändas i kvällens Kulturnyheterna och händelsen kommer att diskuteras på redaktionens morgonmöte.

Artikeln från Biblioteksbladet har uppdaterats för att tydliggöra att det handlar om ett skämt.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.