Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

”Anwar varken äter eller sover”

Publicerad: 23 November 2010, 10:24

Studentkåren vid JMK har startat en namninsamling för att stoppa utvisningen av journaliststudenten Anwar Hossain som kan komma att utvisas till Bangladesh där han riskerar att avrättas.


Foto: Peter Dovärn

Vi vill göra allt vi kan för Anwar. Han riskerar ju att avrättas om han återvänder till Bangladesh. Och allt bara för att han slåss för mänskliga rättigheter, säger Natalie Björk, ordförande i JMK:s studentkår.

Namninsamlingen startades den 10 november och har hittills resulterat i ungefär 800 namnunderskrifter. Listan har spridits på Facebook och igår kontaktades kåren av sin motsvarighet på Kungliga Tekniska Högskolan.

De frågade hur de kan hjälpa oss. Det känns otroligt bra att vi kan stå enade med andra universitet runt en student, säger Natalie Björk.

34-åriga Anwar Hossain kom till Sverige från Bangladesh för sex år sedan då det blev omöjligt för honom att stanna kvar i hemlandet. Regimen hade honom under ständig kontroll sedan han skrivit ett flertal artiklar om den utbredda korruptionen i samhället. Han utsattes för upprepade hot, blev skjuten i benet och bestämde sig efter en lång tids kringflyttande att resa till Sverige.

Efter studier i Uppsala började han läsa Mastersprogrammet vid JMK. Förra året ringde hans mamma, som bor kvar i Bangladesh, och berättade att polisen varit på besök och visat upp en arresteringsorder där Anwar Hossain anklagas för mordet på en politiker. Anwar Hossain befann sig i Sverige då mordet ska ha begåtts men trots detta har målet nu tagits upp i domstol.

Anwar Hossain driver en blogg där han rapporterar om så kallade utomrättsliga avrättningar där oliktänkande blir falskeligen åtalade för brott de inte begått. Därefter torteras de och om de inte lovar att följa regimens instruktioner utför den paramilitära styrkan RAB , Rapid Action Batallion, en utomrättslig avrättning som i efterhand förklaras med att den åtalade försökte rymma.

Enligt en artikel i Uppsala Studentkårs tidning Ergo misstänker Anwar Hossain att det är precis en sådan konspiration han nu är utsatt för.

Anwar Hossain har sökt asyl i Sverige men fått avslag. Migrationsverket har inte utrett mordanklagelsen mot Hossain eftersom man anser att det förekommer ett mycket stort antal falska handlingar i Bangladesh. Mot bakgrund av detta anser Migrationsverket att handlingarnas bevisvärde är lågt.

Ärendet ligger nu hos Migrationsdomstolen som kommer att fatta beslut i frågan under de närmaste dagarna. JMK och studentkåren hoppas att namninsamlingen ska kunna bidra till ett positivt besked för Anwar Hossain.

Anwar varken äter eller sover. Han mår fruktansvärt dåligt. Oavsett utgången hoppas vi att han känner att han har vårt och universitetets helhjärtade stöd, säger Natalie Björk.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.