Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Anwar Hosseins öde avgörs nu

Publicerad: 28 Mars 2011, 10:15

Journalisten Anwar Hosseins fall var uppe i Migrationsdomstolen i fredags. Han har förföljts i hemlandet Bangladesh sedan han avslöjade korruption inom studentorganisationerna.


Anwar Hosseins problem började när han i en studenttidning avslöjade korruption inom studentorganisationen. Den huvudsakligen utpekade är idag en högt uppsatt person inom regeringspartiet och har fortsatt att förfölja Anwar Hossein, som i sin tur har fortsatt sina granskningar för olika tidningar. Anwar Hossein berättade i Migrationsdomstolen att han misshandlats flera gånger och att han vid ett tillfälle blev skjuten i benet.

Han kom till Sverige för sex år sedan och har studerat i Uppsala och på JMK i Stockholm. I Sverige har han också startat en blogg som handlar om tortyr och utomrättsliga avrättningar i Bangladesh, utförda av specialstyrkan RAB. Han har dessutom bjudit in andra bloggare att använda hans blogg som plattform, och han har publicerat filmer som stoppats på Youtube. En av skribenterna har blivit fängslad och torterad i Bangladesh, enligt Anwar Hossein.

När FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon besökte Uppsala ordnade Anwar Hossein en demonstration mot utomrättsliga avrättningar, som blev omskriven i flera tidningar i Bangladesh.

Han har vistats i Sverige med studentvisum, men när han skulle återvända hem upptäckte han att han var anklagad för mord i hemlandet, ett öde som drabbat många som skrivit om RAB:s verksamhet.

Migrationsverket nekade honom uppehållstillstånd med hänvisning till att hans namn är vanligt i Bangladesh och att det kan vara någon annan med hans namn som är anklagad för mord och som skrivit tidningsartiklarna, samt att det är vanligt förekommande med falska dokument i Bangladesh. Migrationsverket tycker inte heller att hans historia om förföljelser är trovärdiga.

Under förhöret i fredags visade det sig dock att många av de tveksamheter Migrationsverket hittat berodde på en felaktig översättning av dokumentet med mordanklagelsen. Enligt tolken är det mer regel än undantag att Migrationsverkets översättningar är felaktiga, och att han därför ofta måste översätta dokument direkt i domstolen.

Medievärlden var på plats i domstolen, liksom Reportrar utan gränser och studiekamrater och kollegor till Anwar Hossein.

Nästa fredag, 8 april, offentliggörs Migrationsdomstolens beslut.

”Anwar varken äter eller sover”

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.