Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Ansvarig utgivare i sociala medier – vem är ansvarig för vad?

Publicerad: 9 September 2009, 05:16

Många mediesajter visar upp externt material från till exempel Twitter och Youtube. Frågan blir då: vem är ansvarig utgivare? Medievärlden går igenom olika typfall.


Ämnen i artikeln:

TwitterYoutubesociala medier

Många mediesajter visar upp externt material från till exempel Twitter och Youtube. Frågan blir då: vem är ansvarig utgivare? Medievärlden går igenom olika typfall.

Genomgången bygger på resonemang med TU:s jurist Per Hultengård. Han är noga med att poängtera att många av fallen aldrig blivit prövade och att en utgångspunkt för resonemangen är att man håller fast vid de teknikberoende förutsättningar som våra massmediegrundlagar är uppbyggda kring.

Följ diskussionen om ansvarig utgivare för sociala medier på twitter under taggen #twutgivare.

Översikt över de lagar som gäller för digitala publiceringar:

Yttrandefrihetsgrundlagen – YGL För att materialet på en sajt ska bli grundlagsskyddat enligt YGL krävs att det tillhör sajten i teknisk mening, det vill säga att informationen finns lagrad i en databas som tillhör den domän för vilken en utgivare anmälts eller för vilken utgivningsbeviset gäller.

Brottsbalken Tillämpas i fråga om brottsliga publiceringar när inte YGL gäller.

Lagen om elektroniska anslagstavlor – BBS-lagen Tillämpas vid sidan av brottsbalken när inte YGL gäller och innebär i praktiken ett straffsanktionerat tillsynsansvar. För att materialet ska falla under lagen om elektroniska anslagstavlor (BBS-lagen) krävs att utgivaren eller företaget tillhandahåller en tjänst som ger någon annan möjlighet att publicera material på sajten.

Vilken lag gäller då när exempelvis förtal, hets mot folkgrupp och hot visas upp på sajtens domän?  (direkt eller visuellt fast i vissa fall egentligen inbäddat och i teknisk mening från en annan domän)

Material publicerat av andra:

1. Förhandsmodererat material Läsarkommentarer, bilder, filmer och texter som publiceras genom en tjänst som medieföretaget tillhandahåller och måste godkännas innan de publiceras på sajten. YGL: Ja BBS-lagen: Nej Kommentar: Materialet faller under YGL eftersom utgivaren anses ha kontroll över det som publiceras vid förhandsmoderering. Den som skrivit kommentaren eller laddat upp materialet har inget ansvar och kan med några få undantag inte hållas ansvarig.

2. Efterhandsmodererat material Läsarkommentarer, bilder, filmer och texter som publiceras genom en tjänst som medieföretaget tillhandahåller och modereras efter publicering. YGL: Nej BBS-lagen: Ja Kommentar: Utgivaren anses inte ha kontroll över det som publicerats vid efterhandsmoderering. Däremot tillhandahåller företaget en tjänst som ger någon annan möjlighet att publicera material på sajten och den som tillhandahåller tjänsten skulle kunna fällas enligt BBS-lagen om företaget inte tar bort material med visst brottsligt innehåll. Den som skrivit kommentaren eller laddat upp materialet kan dömas enligt brottsbalken.

Material publicerat hos andra

1. Annans material i artikel Bilder och filmer publicerade på exempelvis Youtube, Flickr eller en ”vanlig” hemsida och inbäddade på företagets sajt vid ett publiceringstillfälle. YGL: Nej BBS-lagen: Inte medieföretaget

Materialet är inte sparat i en databas som tillhör den grundlagsskyddade sajten, så det kan inte omfattas av YGL.

För den reporter som länkat in materialet kan det i fråga om vissa brott möjligen bli frågan om medverkansansvar, om det inte kan bevisas att arbetet organiserats på ett sätt som innebär att det i själva verket är den ansvarige utgivaren som ska hållas ansvarig.

Någon person i ansvarig ställning på Youtube eller Flickr skulle eventuellt kunna fällas enligt BBS-lagen om företaget inte tar bort material med visst brottsligt innehåll. Sannolikheten för detta är dock mycket liten med tanke på begränsningarna i fråga om svensk jurisdiktion och domsrätt i fråga om material som tillhandahålls från ett annat land.

Den som laddat upp materialet på Youtube eller Flickr kan ha ett ansvar enligt brottsbalken.

2. Eget material i artikel Bilder och filmer publicerade av medieföretaget på exempelvis Youtube eller Flickr, och sedan inbäddade på företagets sajt vid ett publiceringstillfälle. YGL: Nej BBS-lagen: Inte medieföretaget

Materialet är inte sparat i en databas som tillhör den grundlagsskyddade sajten, så det kan inte omfattas av YGL.

Den reporter som laddat upp material med brottsligt innehåll på Youtube eller Flickr kan i vissa fall möjligen bli ansvarig enligt brottsbalken, om inte arbetet organiserats på så sätt att den ansvarige utgivaren ska hållas ansvarig.

Den reporter som länkat in bilden eller filmen kan i fråga om vissa brott möjligen anses ha medverkansansvar, om inte arbetet organiserats på så sätt att den ansvarige utgivaren ska hållas ansvarig.

Någon person i ansvarig ställning på Youtube eller Flickr skulle eventuellt kunna fällas enligt BBS-lagen om företaget inte tar bort material med visst brottsligt innehåll. Sannolikheten för detta är dock mycket begränsad med tanke på begränsningarna i fråga om svensk jurisdiktion och domsrätt i fråga om material som tillhandahålls från ett annat land.

3. Flöden av andras material Bilder, filmer, blogginlägg och twittermeddelanden som publiceras av andra på exempelvis Flickr eller Twitter och sedan visas ut helt eller delvis i ett flöde på medieföretagets sajt. YGL: Nej BBS-lagen: Inte medieföretaget

Materialet är inte sparat i en databas som tillhör den grundlagsskyddade sajten, så det kan inte omfattas av YGL.

Någon person i ansvarig ställning på Flickr eller Twitter skulle eventuellt kunna fällas enligt BBS-lagen om företaget inte tar bort material med visst brottsligt innehåll. Sannolikheten för detta är dock mycket liten med tanke på begränsningarna i fråga om svensk jurisdiktion och domsrätt i fråga om material som tillhandahålls från ett annat land.

Den som skrivit inlägget på en blogg eller mikroblogg eller laddat upp material till Youtube eller Flickr kan möjligen ha ett ansvar enligt brottsbalken.

4. Flöden av eget material Bilder, filmer, blogginlägg och twittermeddelanden som publiceras av företagets anställda på exempelvis Flickr eller Twitter och sedan visas ut helt eller delvis i ett flöde på medieföretagets sajt. YGL: Nej BBS-lagen: Inte medieföretaget

Materialet är inte sparat i en databas som tillhör den grundlagsskyddade sajten, så det kan inte omfattas av YGL.

Den reporter som skrivit ett meddelande med brottsligt innehåll på en blogg eller mikroblogg, eller laddat upp material med brottsligt innehåll på Flickr eller Youtube kan möjligen göras ansvarig enligt brottsbalken, om inte arbetet organiserats på så sätt att den ansvarige utgivaren ska hållas ansvarig.

Någon person i ansvarig ställning på Flickr, Youtube eller Twitter skulle eventuellt kunna fällas enligt BBS-lagen om företaget inte tar bort material med visst brottsligt innehåll. Sannolikheten för detta är dock mycket liten med tanke på begränsningarna i fråga om svensk jurisdiktion och domsrätt i fråga om material som tillhandahålls från ett annat land.

Två specialfall

1. Material som flödas in i egen databas Exempelvis TT-telegram som går in i medieföretagets redaktionella system och sparas i sajtens databas. YGL: Ja BBS-lagen: Nej Eftersom TT-materialet sparas i sajtens databaser tillhör det medieföretagets sajt i teknisk mening. Det kan ses som att TT har ställning som vilken medarbetare som helst.

2. Banners En banner som publiceras automatiskt från extern databas, som Google AdSense AdSense. YGL: Nej BBS-lagen: Inte medieföretaget Materialet är inte sparat i en databas som tillhör den grundlagsskydade sajten, så det kan inte omfattas av YGL.

Någon person i ansvarig ställning på Google skulle eventuellt kunna fällas enligt BBS-lagen om företaget inte tar bort material med visst brottsligt innehåll. Sannolikheten för detta är dock mycket liten med tanke på begränsningarna i fråga om svensk jurisdiktion och domsrätt i fråga om material som tillhandahålls från ett annat land.

Den person som publicerar annonsen är ansvarig enligt brottsbalken eller marknadsföringslagen.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.