Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag24.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Anonymiteten viktigast för visselblåsare

Publicerad: 4 Juni 2013, 07:07

Nästan alla tips som kommit in till Göteborgs visselblåsarfunktion är anonyma. Nu lobbar kommunen för sekretess i den nya mutlagstiftningen.


Ämnen i artikeln:

Uppdrag GranskningGöteborg

Göteborgs kommun får in ett par tips i månaden till sin visselblåsarfunktion. En extern advokatbyrå hanterar alla tips och de som går vidare till kommunen blir automatiskt offentlig handling, om ärendet inte sekretessbelagts innan.

Man ska se det som en nödutgång, för att citera Torbjörn Wiklands rapport, säger förste chefsjuristen Jan Persson som ansvarar för visselblåsarfunktionen på Göteborgs kommun.

I rapporten Från utskälld till föredömlig av Torbjörn Wikland ses funktionen som en nödutgång när andra kanaler inte fungerar. Stadsledningskontoret delar denna uppfattning.

Göteborgs kommun har fått in tips om exempelvis upphandlingar, där tipslämnaren inte tycker att man följt regelsystemet, eller tjänstetillsättningar där tjänster inte utlysts korrekt. Men bland ärendena finns också tips om frikostig representation, jävssituationer och försvunna stolar.

Vi har inte fått in något riktigt kriminellt ännu. Vi hade ett fall som polisanmäldes men som åklagaren sedan la ner, säger Jan Persson.

Den så kallade Muthärvan som Uppdrag granskning gjorde ett reportage om 2010 blev upprinnelsen till visselblåsarfunktionen i Göteborgs kommun. Ett år senare startade visslarsystemet och det första året hanterade advokatbyrån Magnusson ett 30-tal ärenden på uppdrag av Göteborgs kommun. Visslarsystemet är än så länge till för de kommunanställda men nu vill man utreda vidare om funktionen även kan bli till för övriga medborgare.

Vi lobbar för att tipsen ska bli sekretessbelagda och har lagt förslag till den nya mutlagstiftningen, säger Jan Persson.

I sin rapport till kommunstyrelsen framhåller Jan Persson vikten av att tipsaren får vara anonym. I endast två fall av de dryga 30 var tipsaren inte anonym.

Vi försöker utreda alla tips seriöst. En del är luddiga, lösa misstankar, men en del är preciserade, säger han.

I det allra första ärendet har dock advokatbyrån Magnusson antecknat:

Tipslämnare utpekar en mängd myndigheter, politiker, tjänstemän mfl personer som skyldiga till omfattande mobbning av tipslämnaren. Tipset ej inom ramen för whistlerblowerfunktionen. Lämnas utan åtgärd.

Men Jan Persson tror på systemet, och tycker att det bidrar till mer eftertänksamhet i organisationen.

Visslarsystemet har gjort det tydligt vad organisationen står för. Den fungerar bra och är viktig, säger Jan Persson.

Politiker vill ha system för visselblåsare

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Uppdrag GranskningGöteborg

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.