onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Ännu tyst om fängslad svensk bokförläggare i Kina

Publicerad: 12 september 2016, 08:53

Nära ett år har gått sedan bortförandet av Gui Minhai, som nu sitter fängslad i Kina utan vare sig rättegång eller advokat. Sverige har inte fått träffa honom sedan februari – och något ljus syns inte.


Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


I oktober är det ett år sedan den svenske medborgaren Gui Minhai försvann från sitt semesterboende i Thailand. Gui Minhai är verksam vid ett Hongkongbaserat förlag som ger ut kritiska skrifter om det kinesiska kommunistpartiets ledarskikt.

Ungefär samtidigt som bortförandet av Gui Minhai skedde greps fyra av hans förläggarkollegor i Hongkong. De har nu släppts fria, men Gui Minhai sitter ännu fängslad.

Officiellt anklagas han för att ha begått ett trafikbrott för många år sedan. I ett tv-inslag på kinsesisk tv i januari i år berättade Gui Minhai att han återvänt frivilligt till Kina för att sona sitt brott och vädjade åt internationella institutioner, medier och svenska myndigheter att respektera beslutet.

Familj, vänner och organisationer avvisar erkännandet som falskt och tror att det är regisserat av kommunistregimen. De kopplar i stället fängslandet till Gui Minhais förläggarverksamhet i Hongkong.

I gårdagens Agenda intervjuades bokförläggarens dotter Angela Gui. Hon är fast besluten om att fängslandet har med pappans förläggarverksamhet att göra:

”All information om omständigheterna kring hans försvinnande pekar mot att den här officiella historien inte stämmer.”

Hon har pratat med sin far i telefon vid tre tillfällen, men har då varit tvungen att tala engelska – trots att de två vanligtvis kommunicerar på svenska. Något som hon menar tyder på att samtalen avlyssnas.

Lördagen den 24 september kommer Angela Gui att delta på bokmässan i Göteborg i ett samtal om yttrandefriheten i Kina.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev