Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag05.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Ännu ett Metro-bolag på fallrepet – anställdas löner inte på gång

Publicerad: 1 April 2019, 08:51

Ett av de tomma Metro-ställen. Foto: Lucas De Vivo.

Det bolag som de journalisterna på Metro tillhör ligger inte i rekonstruktion. Det utreds fortfarande om en sådan kan bli framgångsrik och ännu en rekonstruktionsansökan kan komma att lämnas in under veckan.


Ämnen i artikeln:

Metro

Under fredagen lämnade Metro in en rekonstruktionsansökan för moderbolaget Metro Media House. Då framkom att bolaget har 59 miljoner kronor i skulder. Största borgenären är Skatteverket, som saknar betalningar på över 11 miljoner kronor.

Men dotterbolaget, Tidnings AB Metro, där delar av personalen är anställd och där skulderna till SL och distributörer, som Medievärlden tidigare rapporterat om, ligger är också för kraftigt skuldtyngt. För det bolaget har ingen rekonstruktionsansökan lämnats in, vilket gör att behandlingen av de anställdas lönegaranti inte har kommit igång. Det bekräftar Marcus Wenner på Svensk företagsrekonstruktion, som bistår Metro i ansökningarna om rekonstruktion.

Delar av de anställda finns i moderbolaget, men journalisterna ska vara anställda i dotterbolaget.

Journalisten var först med att rapportera om att Tidnings AB Metro inte omfattas av den inlämnade rekonstruktionen.

– Just nu tittar vi på det. Det handlar om att det ska vara tillräckligt sannolikt att vi lyckas med rekonstruktionen. Det vi gör är att vi hör av oss till de största fordringsägarna för att se om det är möjligt att komma fram till någon typ av uppgörelse. Om det inte ligger på kartan hos fordringsägarna att skriva ned skulderna så mycket som det behövs – då finns det ingen anledning att börja med rekonstruktionen för då slösar man bara bort statliga medel på lönegaranti, säger han.

Skulderna handlar förutom de som Medievärlden tidigare rapporterat om, och som hamnat hos inkassobolag, även om tryckerikostnader. Exakt skuldbelopp för Tidnings AB Metro vet inte Marcus Wenner i dagsläget. Det pågår just nu en översyn och sammanställning av de fordringar som finns mot bolaget.

Ett beslut om huruvida det blir rekonstruktion för Tidnings AB Metro hoppas Marcus Wenner kan tas i början av den här veckan.

Vad är alternativet om borgenärerna inte går med på att skriva ned skulderna?

– Blir det inte en rekonstruktion är alternativet troligtvis en konkurs, säger Marcus Wenner.

Han framhåller att det är en fördel för de anställda om det blir en rekonstruktion i stället för en konkurs.

– En lönegaranti går ut mycket snabbare vid rekonstruktion än vid konkurs. Men det räcker inte som argument för att göra en rekonstruktion. Det ska finnas en tillräcklig sannolikhet att lyckas.

Skulle Tidnings AB Metro gå i konkurs skulle tidningen förlora sina distributions- och tryckavtal. Tidningen har nu som mål att komma ut så snart som möjligt igen. För att det ska vara möjligt måste tryckerierna få förskottsbetalt för det löpande arbetet.

Samtidigt pågår nu arbetet med rekonstruktionen av Metro Media House. Den 15 april kommer de 154 bolag och Skatteverket som moderbolaget har skulder till att träffas vid ett så kallat borgenärsmöte.

– Där ska de berörda få yttra sig om de vill låta rekonstruktionen fortsätta. Enkelt uttryck kan man säga att om man får ett ja där är det en väldigt positiv signal om hur hela rekonstruktionen kommer gå, säger Marcus Wenner.

Marcus Wenner tror att Metros rekonstruktion kommer att lyckas.

– Förutsatt att man får nedskrivningar kan ägaren garantera att det som ska betalas också betalas. Då har man goda förutsättningar till att lyckas och slipper konkurs. Det ser bra ut utifrån den aspekten, säger han.

Rekonstruktionen av Metro Media House leds av advokaten Helena Ståbi. Hon säger att fokus nu ligger på att de som är anställda, cirka 100 stycken, i det bolaget nu ska få lön. Det görs genom att ansöka om lönegaranti.

– Vi fokuserar på att få ut löner för de anställda. Många av de anställda är det hos det bolag som nu ligger i rekonstruktion, säger hon.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Metro

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.