Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Annonstapp slår hårt mot Evening Standard – slår ihop redaktioner

Publicerad: 8 maj 2019, 11:01

t.v. George Osborne, chefredaktör Evening Standard. Foto: Wikimedia.

Den brittiska tidningen Evening Standard, som distribueras gratis runt om i London, tacklar storförluster genom att slå ihop online och print-redaktionerna och säger upp personal. Men det finns risk för kulturkrockar.


Brittiska tidningen Evening Standard, som sedan 2009 delas ut i 860.000 exemplar runt om i London, gjorde förluster på motsvarande 125 miljoner svenska kronor under 2017. En stor anledning är att annonsintäkterna fallit, skriver Guardian.

Nu ska personalstyrkan minskas, och online- och printredaktionerna slås ihop i ett försök att få ekonomin i balans igen. Enligt Guardian kan sammanslagningen leda till en kulturkrock. Evening Standards sajt fokuserar starkt på frågor som drar mycket trafik från hela landet, ofta med lättsammare vinkel, medan den tryckta tidningen fokuserar mer på lokala nyheter.

I ett mejl till personalen ska chefredaktören George Osborne skrivit att åtstramningarna sker för att se till att tidningen blir vinstgivande och att den håller jämna steg med samtiden.

Evening Standard ägs av den ryska affärsmannen Evgeny Lebedev och hans bolag Evening Press Corporation. Han köpte majoriteten av aktier för 1 pund 2009. Han äger också tidningen The Independent, som enbart kommer ut digitalt. Den gjorde 2017, som är det senaste redovisade året, en vinst på 40 miljoner kronor, en fördubbling jämfört med året innan, skriver Press Gazzette. Tidigare har Guardian rapporterat att Evgeny Lebedev försöker sälja tv-kanalen London Live som går med förlust.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.