Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Annika Hamrud om senaste dagarnas hot och kärlek

Publicerad: 1 September 2015, 08:01

För ett år sedan gjorde hon ett försök att intervjua den person som kallar sig Julia Caesar. I helgen drabbades hon därför av en hatflod från anonyma personer.


Under en period jobbade båda två på Dagens Nyheter. De var dock inte några närmare kollegor. Men för ett år sedan försökte frilansjournalisten Annika Hamrud få en intervju med den person som nu kallar sig Julia Caesar och är flitig skribent på en högerextrem sajt.

Jag ville prata med henne om det hon skriver. Hon är en väldigt inflytelserik opinionsbildare och det är viktigt att berätta vem hon är.

Annika Hamrud gjorde ett försök att få kontakt. Hon och en fotograf åkte på vinst och förlust till Julia Caesars hemadress och ringde på. Då ingen varken svarade eller öppnade väntade de en stund innan de åkte hem igen.

Annika Hamrud menar att den bloggpost som Julia Caesar sedan skrev är en blandning av lite fakta och mycket påhitt.

Vi var där bara en gång och absolut inte i någon svart hotfull buss till exempel.

När bloggen publicerades i lördags kväll började det ringa hemma hos Annika Hamrud.

Vissa svarade jag på, sedan hade jag andra som svarade på vissa men många lät vi bara ringa.

Vissa av de som ringde väste bara könsord eller mumlade obegripligheter. Andra sade att de hade en busslast med flyktingbarn som de tänkte köra hem till henne. Någon eller några konstruerade också ett stort antal falska inlägg på Twitter i hennes namn.

Det hörs på hennes röst att det har varit några mycket påfrestande dagar.

Hur känns det nu?

Efter det senaste dygnets kärleksbombning känns det ändå faktiskt ganska bra.

Hatfloden har bytts ut mot en kärleksfors. Annika Hamrud har fått mycket värme och sympatier från kollegor och kamrater som vill uppmuntra och stötta.

Men det handlar egentligen bara om en grundläggande arbetsprincip, att låta alla berörda komma till tals. Det är det tryckfriheten handlar om, inte att gömma sig bakom en skärm och anonymt spy ur sig hat.

DN-journalisten Niklas Orrenius blev också utpekad i Julia Caesars blogg och har, precis som Annika Hamrud, blivit utsatt för ett stort antal påhopp via flera kanaler de senaste dagarna. Men det finns en skillnad mellan dem påpekar Annika Hamrud.

Han har en stor tidning bakom sig som kan hantera säkerhetsfrågor och skicka hem honom för att vila ett par dagar. För mig innebär detta bara förlorad arbetstid.

Annika Hamrud är precis på väg att resa utomlands en tid. För att vila upp sig och komma bort.

Känner du dig fysiskt hotad?

Jag vill inte ta in sådana tankar.

Se PK-debatten om det nya SD-debattklimatet

Journalist uppmanar till ”krig” mot DN

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.