Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag21.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Anne Ramberg försvarar advokaten

Publicerad: 2 september 2016, 10:13

Sveriges advokatsamfunds generalsekreterare, advokat Anne Ramberg. Foto: Micke Lundström

TU:s chefsjurist Per Hultengård har fel. Det menar advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg. Hon anser att advokaten som ville att VLT skulle avpublicera en artikel inte på något sätt handlat otillbörligt. UPPDATERAD


Såväl VLT:s chefredaktör Daniel Nordström som TU:s chefsjurist Per Hultengård har reagerat starkt på den advokat som uppmanade VLT att avpublicera en artikel då hennes klient ”inte ville valsa runt i pressen”.

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg förundras över deras indignation. Hon menar att det är advokatens uppdrag att lojalt tillvarata sin klients intressen.

”Detta kan mycket väl innefatta att ta kontakt med en tidning och framföra synpunkter på en publicering och även framföra önskemål om att avpublicera en artikel.  Det har ingenting med hot att göra. Det är en ”intressant” tanke att enskilda eller deras advokater skulle vara förhindrade att försöka påverka publiceringar”, skriver hon till Medievärlden.

”Påståendet att det skulle vara allvarligt att advokaten genom sitt e-mail till tidningens ansvarige utgivare försöker styra tidningens journalistik under åberopande av grundlagsskydd är i sak fel och helt obegripligt.”

Anne Ramberg menar att av vad som framkommit så finns det inte något i advokatens handlande som varit otillbörligt.

”Även om inte artiklarna innefattade namn- eller bildpublicering på klienten kan det givetvis ligga i klientens intresse att artiklarna inte ligger på nätet, särskilt om klienten i domstol senare skulle komma att frikännas. Det är ju ett av de problem som följer av reglerna om namn- och bildpublicering. Inte sällan lämnar det fältet fritt för att komma med vidlyftiga spekulationer, rykten eller till och med uppgifter som är oriktiga. När sedan, som alltid bli fallet, personen ifråga identifieras följer sådan information med. Huruvida detta är fallet här har jag ingen uppfattning om.”

Per Hultengård menar att advokatsamfundets disciplinnämnd borde titta på advokatens agerande. Men så kommer troligen inte bli fallet.

För att nämnden ska agera krävs antingen en anmälan från den som berörs, i det här fallet VLT, eller att generalsekreteraren anser det befogat.

VLT:s chefredaktör Daniel Nordström har funderat på att anmäla agerandet men i nuläget bestämt sig för att avstå.

– Tanken har slagit mig. Men jag känner att jag inte vill ägna mer kraft åt det här. Jag har markerat i mina uttalanden var jag står och det får räcka.

Anne Ramberg ser inte heller någon anledning att låta disciplinnämnd ta upp agerandet:

”Jag avser inte att på det redovisade materialet inleda något disciplinärende”, skriver hon till Medievärlden.

TU:s chefsjurist Per Hultengård säger till Medievärlden:

– Jag noterar generalsekreterarens inställning och konstaterar att jag – tyvärr – inte är förvånad.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.