Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

AnnaKarin Lith om chefsavhoppen

Publicerad: 10 Maj 2016, 08:09

I snabb takt har Promedias chefredaktörer lämnat sina uppdrag sedan Mittmedia tog över koncernen i december i fjol. Men det oroar inte koncernens redaktionella chef AnnaKarin Lith.


Ämnen i artikeln:

MittmediaPromedia

LT:s chefredaktör Anna Liljehag har bestämt sig för att kliva av. Hennes efterträdare kan vara på plats redan i veckan tror Mittmedias redaktionella chef AnnaKarin Lith. Om det blir en intern eller extern rekrytering vill hon inte avslöja.

Även när det gäller Norrtelje Tidning där det redan i februari stod klart att chefredaktören Mattias Carlsson lämnar sitt uppdrag för att bli redaktionell utvecklingschef på Dagens Industri tror hon att det snart kan bli klart vem som tar över.

Kanske redan i veckan.

För en knapp månad sedan stod det klart att NA:s chefredaktör Katrin Säfström lämnar jobbet och att Anders Nilsson, tidigare publisher på Norrköpings Tidningar tar över.

I slutet av januari kom beskedet att VLT:s tidningschef Thelma Kimsjö lämnade sitt uppdrag. Hon efterträddes av Daniel Nordström, då chefredaktör på Mittmediaägda Arbetarbladet i Gävle.

Det betyder att det av de chefredaktörer som fanns på Promediatidningarna när Mittmedia tog över nu bara finns en kvar, Niklas Milberg på Nynäshamns Posten.

Att så många i ansvarig ställning på Promediatidningarna klivit av efter att Mittmedia tagit över koncernen oroar inte AnnaKarin Lith:

Mittmedia har sedan drygt fyra år jobbat utifrån en stark övertygelse om hur framtiden kommer att se ut. Därför har vår utgivargrupp träffats regelbundet två dagar varje månad för att diskutera samarbeten och se vad som går att göra gemensamt. Vi har en redaktionell stab som håller ihop våra digitala utvecklingsfrågor och ser till att vi håller tillräckligt högt tempo och vi har utgivare som utefter sina specialkunskaper är projektledare och driver piloter. Vi har samsyn om våra utmaningar och kan jobba efter en och samma strategi. Vi kan inte uppfinna hjulet på två ställen samtidigt, det går inte att dubbeljobba, det har vi inte råd med.

Det innebär att det kan uppstå kulturkrockar när personer från organisationer som lagt upp sin verksamhet på ett annat sätt införlivas i verksamheten som till exempel när Promedia, där tidningscheferna arbetat efter en egen agenda och efter skilda strategier, blev en del av Mittmedia menar hon.

Jag beklagar verkligen att vi inte har haft mer tid till integrationsarbetet, samtidigt är det ingen nyhet hur Mittmedia jobbar och hur vår strategi ser ut, säger AnnaKarin Lith.

Men det är inte svårt för Mittmedia att rekrytera extern kompetens heller menar hon och pekar på att exempelvis NT:s förra publisher Anders Nilsson tar över NA och att Thomas Sundgren, tf ansvarig utgivare på Omni, tog platsen som chefredaktör på Hälsingetidningar förra hösten.

Den enda kvarvarande chefredaktören från Promedia, Niklas Milberg på Nynäshamns Posten, känner sig bekväm med Mittmedia och dess ledning.

NP är ett litet helt självförsörjande tidningshus på gott och ont! Vi har sedan länge ett stort behov av att samordna oss med en större organisation för att utveckla framför allt den digitala journalistiken. Med Mittmedias strategi får vi exempelvis möjlighet till bevakning dygnet runt och snabbare teknikutveckling. Jag tror att det här blir bra, säger han.

Mittmedias metoder får LT:s chefredaktör att gå

Därför lämnar Katrin Säfström NA

Ämnen i artikeln:

MittmediaPromedia

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.