Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag28.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Anna Lindh-boken i ny strid om sanningen

Publicerad: 2 Februari 2009, 13:09

Cecilia Wigström har anmält förra utrikesministern Laila Freivalds till konstitutionsutskottet på grund av uppgifter i Eva Franchells bok "Väninnan". Stämmer uppgifterna har Freivalds fört KU bakom ljuset.


I ett pressmeddelande om KU-anmälan säger folkpartistiska riksdagsledamoten Cecilia Wigström:

”I Eva Franchells bok ”Väninnan” framkommer helt nya uppgifter som gör att Laila Freivalds agerande i samband med stängningen av en nättidnings hemsida under karikatyrkrisen behöver utredas på nytt.”

Saken gäller turerna kring när en nättidning tog bort en sida med karikatyrer. Det var mitt under Muhammedkrisen. I KU-förhör gavs bilden att UD tog kontakt med nättidningen för att informera, och att det ledde till att nättidningen tog bort materialet på eget initiativ.

Riksdag & departements chefredaktör Nils Funcke avslöjade för snart tre år sedan att Laila Freivalds var inblandad i stängningen. Avslöjandet ledde till att Laila Freivalds avgick. Nils Funcke belönades med Stora Journalistpriset.

I Franchells bok säger Freivalds till en medarbetare: ”- Samordna dig med polisen, se bara till så att den där sidan försvinner.”
Om det stämmer är det ett tydligt brott mot förbudet mot ”hindrande åtgärder”.

I senaste numret av Riksdag & departement kommenterar Nils Funcke Franchells bok:

”Trots tvivlen och att Franchell överlag är slapp med källhänvisningar finns det anledning att diskutera affären igen.”

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.