Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Anna Gullberg: ”I det här finns tyvärr bara förlorare”

Publicerad: 2 maj 2018, 06:30

Anna Gullberg

GD:s nyligen avgångna chefredaktör Anna Gullberg om den pressade tillvaron det senaste året, den intensiva mediebevakningen och beslutet att lämna Mittmedia.


Ämnen i artikeln:

MittmediaGefle Dagblad

I förra veckan stod det klart att Anna Gullberg slutar som chefredaktör och ansvarig utgivare för Gefle Dagblad (GD) samt helt lämnar Mittmedia.

Beskedet kom efter en tre månader lång time out som föregåtts av Journalistens artiklar där anhöriga och medarbetare anklagat Mittmedia för huvudskyddsombudet Sanna Wikströms död.

I ett mejl till Medievärlden skriver Anna Gullberg att beslutet att lämna växt fram under de senaste månaderna.

– Flera olika faktorer vägdes samman och ledde fram till mitt beslut. Jag har levt under en oerhört pressad situation under en längre tid och vill faktiskt inte gå in närmare på skälen till mitt beslut.

Hur har de senaste månaderna varit för dig?

– Jag tror att de flesta förstår att de har varit svåra. Både för mig som människa, men även för redaktionen och företaget. Det har varit flera härliga år av stort förändringsarbete och angelägen lokaljournalistik med alla engagerade medarbetare, men också ett tufft och utmanande jobb som ibland tagit ut sin rätt, och det sista året blev extra tufft. Att under en längre tid vara i en pressad situation blir till sist inte en rimlig tillvaro.

Hur upplevde du mediebevakningen kring arbetsmiljöproblemen inom Mittmedia?

– Det är inget jag vill recensera i detalj, av respekt för alla inblandade, men jag kan upprepa det jag sade till redaktionen vid ett möte i januari: i det här finns tyvärr bara förlorare.

Hon har dock inga planer på att vända sig till Allmänhetens pressombudsman (PO).

– Jag för min del vill vare sig orsaka konflikt eller smärta genom att ta en strid i PO, vilket många i och utanför branschen uppmanat mig till. Som publicist är jag dessutom djupt obekväm med att stå på andra sidan skranket, min roll mot PO har alltid varit att försvara publiceringar, inte att angripa andras oavsett hur felaktiga jag och andra upplever att de är. Jag väljer att gå vidare, och hoppas nu att andra kan göra det också.

Våren 2017 riktade den lokala SJF-sektionen en misstroendeomröstning mot Anna Gullberg och Mittmedias personalchef Carin Andersson. Och senare valde hela Mittmedias journalistklubb att lämna in en misstroendeförklaring mot koncernens personalpolitik. I samband med Journalistens artiklar om SannaWikströms död aktualiserades frågan om arbetsmiljön på Gefle Dagblad och Mittmedia återigen.

Kan du se att det finns saker du kunde hanterat annorlunda när det kommer till personalfrågor?

– Självklart har jag funderat mycket på beslut som fattades. Jag har fått kritik för att jag sagt att vi inte gjort något fel, det jag menade då och fortfarande står för är att vi hanterade processen arbetsrättsligt korrekt. Sen kommer vi aldrig att bli överens om allvaret i händelsen som ledde fram till en överenskommelse med en medarbetare. Det jag tar med mig framåt är svårigheten att träffa en överenskommelse med en medarbetare när inte kollegor ges möjlighet att ta del av bakgrunden och underlaget för en arbetsgivares uppfattning.

– Sedan har jag insett att det finns delar i kommunikationen som ledde till onödig rädsla och missförstånd, vilket jag senare försökte rätta till. Men allt det här har varit svårt att försöka förklara när jag omfattas av sekretess och ska hålla mig till företagets policy om att vi inte uttalar oss kring enskilda personalärenden.

Det viktigaste nu tycker hon är att redaktionen på GD får arbetsro och möjlighet att fokusera framåt.

– Därför valde jag att lämna för att en ny chefredaktör och ansvarig utgivare ska ta över.

Anna Gullberg kom till Gefle Dagblad som chefredaktör i november 2014 från rollen som kanalchef på P4 Dalarna. Dessförinnan hade hon varit ställföreträdande ansvarig utgivare på Dalarnas Tidningar. Genom åren har hon prisats och uppmärksammats för sina publiceringar, bland annat för GD:s granskning av Gävle Moské samt P4:s stora nazistgranskning.

– Jag har varit i olika chefs- och utgivarroller sedan början på 2000-talet och arbetat i flera olika organisationer, både i tidningsvärlden och public service. Därför håller jag det inte uteslutet att det är en roll jag återkommer till, i någon form som känns rätt. Det här är andra gången jag lämnar Mittmedia, men första gången utan att ha ett annat uppdrag att gå till omedelbart. Jag lämnar inte branschen. Den älskar jag alldeles för mycket.

Nu vill Anna Gullberg titta framåt, inte bakåt.

– Så länge det finns en bra story som ingen berättat brukar det räcka för mig. Om det är jag som berättar den själv, eller om det jag som möjliggör för någon annan att berätta den, det spelar ingen roll för mig, avslutar hon.

Läs också

Anna Gullberg lämnar Mittmedia

Anna Gullberg tar time out

PeO Wärring: Be om ursäkt, Journalisten!

Medievärldens personporträtt av Anna Gullberg: Folk var med rätta väldigt missnöjda (2015-10-02)

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

MittmediaGefle Dagblad

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.