Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Anna Careborg om redaktörens lägenhetsaffärer: ”Vi ställer långtgående krav”

Publicerad: 23 april 2019, 11:25

Anna Careborg, premiumchef och tillträdande tillförordnad chefredaktör och vd Svenska Dagbladet. Foto: Malin Hoelstad.

Svenska Dagbladets redaktör Hugo Rehnberg ingår i en stor härva med svarta hyreskontrakt, som Medievärlden kunde avslöja i förra veckan. Tidningens chefredaktör och ansvariga utgivare Anna Careborg har "pratat om trovärdighet" med Hugo Rehnberg som bevakar bostadsmarknaden för tidningens räkning.


Ämnen i artikeln:

Svenska Dagbladet

Hugo Rehnberg startade och sålde bilagan A Perfect Guide till Svenska Dagbladet. Han är nu anlitad av tidningen för att vara redaktör för SvD:s Perfect Guide, Resor och bostadsbilagan Magasinet, men driver också företaget Rehnberg & Swartz som producerar konkurrerande livsstilsmaterial åt bland andra mäklarfirman Lagerlings.

Nu är han indragen i en härva av svarta lägenhetskontrakt. I den trea på Östermalm där han tidigare var skriven ska sex personer, som alla bytt hyresrätt, uppgett att de bott. I likhet med redaktör Rehnberg vill Svenska Dagbladets publisher Anna Careborg bara låta sig intervjuas via mejl:

Hur påverkar Hugo Rehnbergs lägenhetsaffärer tidningens trovärdighet vid bevakningen av bostadsmarknaden?

– Vi ställer långtgående krav på alla de som på något sätt medverkar redaktionellt i Svenska Dagbladet. Det gäller såväl anställda, som frilansare och samarbetspartners. Förutom att hålla sig inom lagar och regler så ska man inte uppträda på ett sätt som kan skada trovärdigheten för Svenska Dagbladet. Jag har pratat med Hugo Rehnberg för att understryka detta.

Har du som ansvarig utgivare och styrelseordförande i Perfect Guides bolag fullt förtroende för Rehnberg som redaktör med tanke på att han även producerar konkurrerande material i eget bolag?

– Ja, det har jag. Svenska Dagbladet anlitar ett stort antal frilansare och har även samarbeten med bolag som har fler uppdragsgivare än SvD. Det bygger på en samsyn och ett gott omdöme om vad som går att kombinera och som inte riskerar att påverka trovärdigheten negativt åt något håll.

Har du diskuterat och godkänt de dubbla lojaliteterna med honom?

– Vi för löpande diskussioner med alla våra externa samarbetspartners om vilka uppdrag som går att kombinera. Jag har efter årsskiftet startat en översyn för att försäkra mig om att de som medverkar hos oss lever upp till våra krav på publicistisk trovärdighet.

Leif Holmkvist

reporter

Ämnen i artikeln:

Svenska Dagbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News