Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag12.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Anmälningarna mot medierna ökar

Publicerad: 21 Oktober 2015, 07:08

De senaste åren har en kraftig ökning av antalet anmälningar till Sveriges pressetiska organ skett.


Allmänhetens pressombudsman Ola Sigvardsson tillträdde sin post 2011. Vid den tidpunkten låg antalet anmälningar på omkring 300 per år, men sedan dess har siffran fördubblats och den utvecklingen ser ut att fortsätta, det rapporterar SR:s Kulturnytt.

Ola Sigvardsson säger till Kulturnytt att han tror att ökningen delvis beror på den politiska situationen:

Vi har alltså fått ett antal anmälningar, inte minst från Sverigedemokrater, som anser att deras företrädare eller deras parti har blivit illa behandlade i pressen.

Jesper Strömbäck, professor i journalistik och medievetenskap på Mittuniversitetet, tror inte att de politiskt drivna anmälarna reagerar på en bristande journalistisk etik utan säger till Kulturnytt att möjliga orsaker är samhällets polarisering och att det har blivit enklare att anmäla.

Granskningsnämnden för radio och tv och Journalistförbundets yrkesetiska nämnd har också noterat en ökning i antalet anmälningar. Men trots att anmälningarna ökar ligger fällningarna kvar på en jämn nivå.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.