Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag28.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Anmälan med hemlig avsändare

Publicerad: 4 April 2008, 11:38

I dagens debattartikel nämner kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth ett klagomål som inkommit till EU-kommissionen. Men vad det innehåller och vem som skrivit det är hemligt för de svenska myndigheterna. (Uppdaterad)


Lena Adelsohn Liljeroth skriver om ”ett klagomål hos EU-kommissionen på att presstödet skulle vara ett otillåtet statligt stöd”.

– Vi vet bara att det finns en anmälan mot det svenska presstödet hos EU-kommissionen, säger Erik Kristow, politiskt sakkunnig i kulturdepartementet.

Vet ni om avsändaren är en svensk aktör?

– Vi vet ingenting, mer än att det finns där.

– Skälet är nog inte främst klagomålet, utan notifieringen som gjordes under den förra regeringen, men kommissionen är ju skyldig att behandla alla anmälningar också.

Medieprofessorn Karl-Erik Gustafsson har i en kommentar på medievarlden.se pekat ut två möjliga kandidater: Vimmerby Tidning och Bonnier.

– Jag hade hoppats att en av parterna skulle dementera påståendet så att den kunde uteslutas, men så skedde ju inte, säger han.

Varför tror du att det var någon av dem?

– Vimmerby Tidning konkurrerar med Östra Småland som får presstöd och Bonnier konkurrerar med både Svenska Dagbladet och Skånska Dagbladet.

Men Vimmerby Tidning dementerar.

– Det är det sista vi skulle göra, vi behöver också presstödet, säger SwePress vd Bengt Ingemarsson.

Och Bonnier slår ifrån sig.

– Vi är ett företag som finns i Sverige och försöker ha en ständigt pågående dialog med omvärlden där vi framför våra synpunkter, säger Erik Månson, tidigare informationschef, nu med ansvar för koncernens samhällskontakter.

Något mer vill han inte säga.

Och EU-kommissionen lägger locket på

– Vi avslöjar aldrig vem som står bakom en anmälan, säger Linda Cain, presschef hos EU:s talesman i konkurrensfrågor Jonathan Todd.

Kan man få ta del av innehållet om avsändaren anonymiseras?

– Nej, tyvärr.
Axel Håkansson

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.