Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Anklagelserna mot Syre: En redaktion gör flera tidningar – som får presstöd

Publicerad: 23 maj 2019, 07:38

Mediestödsnämndens beslut att stoppa utbetalningar till tidningarna, och tre av de titlar som Mediehuset Grönt ger ut.

Tidigare anställda som vittnat mot bolaget och ett anonymt inlämnat USB-minne fick Mediestödsnämnden att stoppa utbetalningar till Mediehuset Grönt, som får presstöd för fem tidningar. Mediehuset själva menar att det handlar om missnöjda före detta anställda och hävdar att tidningarna inte gjort något fel.


Ämnen i artikeln:

MediestödsnämndenPresstöd

Den 23 april i år beslutade Mediestödsnämnden att för stunden stoppa alla utbetalningar av presstöd till två av Mediehuset Grönts tidningar. Mediehuset ger ut fem olika utgåvor av tidningen Syre och Fria Tidningen.

Nu kan Medievärlden berätta att det är vittnesmål från tidigare anställda och en anonymt postad USB-sticka som ligger bakom beslutet.

Det började i december förra året – när myndigheten fick telefonsamtal och mejl från två tidigare anställda som båda haft redaktionellt ansvar under en kortare period vid Mediehuset Grönt. I ett mejl skriver personen som tipsat myndigheten att Syre och Fria Tidningarna återanvänder material och skickar det mellan sig.

“Sedan i augusti började Fria Tidningar komma på papper. Ett fåtal sidor i den tidningen har eget material (Det material [den tidigare anställda] köpte in, Resten – debatt, ledare, reportage lyfts direkt från Nyhetsmagasinet Syre under samma publiceringsvecka. Även krönikor i vissa nummer”, skriver en av tipsarna i mejlet.

Efter att ha pratat i telefon och mejlat varandra träffades de två tidigare anställda vid Mediehuset Grönt och fem representanter från Myndigheten för press, radio och tv den 19 december förra året. I minnesanteckningar från det mötet skriver en person från myndigheten:

“I vissa fall har rubriker på artiklar bytts ut men i de flesta fall sker en återpublicering utan någon ombearbetning av materialet. [Den tidigare anställda] och [den andra tidigare anställda] visar exempel på hur så mycket som [sekretessmarkerat] procent av innehållet i en utgåva kan bestå av återpublicerat material”.

Ett nytt möte hålls mellan de två tidigare Syre-anställda och myndigheten i slutet av februari. På det mötet framkommer även kritik mot tidningens arbetsrutiner. De två vittnena menar att tidningarna egentligen produceras av en redaktion, och att de bara är förpackade som olika titlar. Något som bryter mot presstödets föreskrifter.

“På onsdagar ska alla personer vara på plats och man har gemensamt pressläggningsmöte
mellan kl. 15–16. Inför detta möte kräver Lennart (Fernström, tidningens ägare, reds. anm) att alla tidningar ska sitta uppe sida för sida på väggarna. Samtliga medarbetare är med och man går gemensamt igenom varje tidning på mötet. Under onsdag kväll läser en person igenom alla tidningar inför torsdagens pressläggning”, skriver nämnden i sina minnesanteckningar.

Myndigheten har också fått ett anonymt brev som innehöll en USB-sticka. Där fanns dokument som beskrev hur företagets redaktionella processer och interna kommunikation såg ut.

Det fick myndigheten att starta tre utredningar där de försökte gå till botten med hur det redaktionella oberoendet i mediehuset egentligen ser ut. Dels har de gått igenom vad bolaget själva skrivit i sina tidningar om hur de jobbar, och kollat hur de beskrivit sitt arbete i sociala medier för att se om det finns några spår där som pekar mot att tidningarna egentligen görs av en och samma redaktion.

De har också gått igenom platsannonser som bolaget lagt upp. Det är speciellt två annonser de valt att titta närmare på: En där bolaget söker personal till Malmö och Stockholm och en som söker anställda till Syre Malmö men också till Skånes Fria Tidning.

Den tredje utredningen handlar om andelen eget material i de tre tidningarna. Där har nämnden gått igenom 18 utgåvor av Fria Tidningen och lika många av Syre.

Vad myndigheten kommer fram till i sina granskningar är sekretesstämplat. Men resultatet fick Mediestödsnämnden att stoppa alla utbetalningar av presstöd tills vidare.

I samband med Mediestödsnämndens beslut sade mediehusets ägare Lennart Fernström till Medievärlden att han inte delar nämndens bedömning och att han räknar med att stödet ska börja betalas ut snart igen.

– Vi känner oss trygga i det vi gör. Sedan har jag ingen aning om hur de resonerar och tänker. Men jag vet att vi uppfyller reglerna. Jag utgår från att det här kommer att lösa sig på deras nästa möte, sa han då.

Mediehuset Grönt slår också, genom ett legalt ombud, tillbaka mot anklagelserna i ett yttrande till nämnden. De skriver visserligen att de har förståelse för att nämnden sett sig nödgad att agera baserat på de uppgifter som framkommit. Men de vill också att nämnden omedelbart ändrar sitt beslut. De skriver att tidningarna uppfyller de krav om redaktionell självständighet som finns i presstödsreglerna

“Samtliga tidningar har egna redaktionella resurser och ledningar som är dimensionerade för att kunna uppfylla kravet på eget redaktionellt material. Tidningarna ska därmed inte anses vara en och samma publikation”, skriver de, och lägger till att tidningarna även har över 55 procent eget innehåll, vilket reglerna föreskriver.

Mediehuset uppger också att frågan om Syre Göteborgs presstöd bör behandlas separat. Dels då tidningen har en egen redaktion i Göteborg, som enligt mediehuset “tveklöst” är tillräckligt stor för att kunna kunna producera tillräckligt eget innehåll, dels för att tidningen skulle riskera att hamna i ekonomiskt trångmål om pengarna fortsatt hålls inne.

Mediehuset Grönt framhåller att de två tipsarna haft en kort anställningsperiod på tidningen. De tycker också att nämndens egna undersökningar inte håller.

“Den mätning som myndigheten själv har genomfört är bristfällig både vad gäller metod och innehåll, samt strider mot såväl presstödsförordningen som legalitetsprincipen”, skriver de, och vidare:

“I det här fallet har myndigheten valt att göra granskningen baserat på förhållandena under en mycket kort tidsperiod, baserat på information från missnöjda tidigare anställda, som i många delar är felaktig, och fragmentariska delar som inte är representativa för eller inte utgör den helhet som krävs av ett underlag för bedömning om den redaktionella självständigheten”, skriver Mediehuset Grönt.

Frågan kommer enligt myndigheten att behandlas på mediestödsnämndens första sammanträde efter det att det utrett ärendet klart. Det är dock oklart när så kan ske. Mediestödsnämnden har ett inplanerat möten innan sommaren – den 12 juni. Därefter är nästa möte den 18 september.

Medievärlden har sökt de två tidigare anställda utan framgång.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.