Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag26.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Anja Gatu öppnar sporten för fler

Publicerad: 15 December 2010, 12:57

Med nya vinklar och grepp har Sydsvenskans sportsidor öppnats för fler än de mest insatta. Medievärlden träffade sportchefen Anja Gatu på redaktionen i Malmö.


Det skulle ha kunnat vara helt annorlunda. Istället för att vara sportchef på en av landets största morgontidningar hade Anja Gatu kunnat befinna sig i Brasilien och forskat om lokal landsbygdsutveckling.

Hon hade pluggat ekonomisk historia och sökte pengar för projektet ungefär samtidigt som hon skickade in en ansökan om att få efterträda Sydsvenskans Åke Stolt, en av Sveriges tyngsta sportkrönikörer.

Allt hade verkligen kunnat vara annorlunda. Men jag fick inga pengar och lite senare fick jag jobbet som sportkrönikör, berättar Anja Gatu när vi ses i ett snöigt Malmö tre timmar efter överenskommen tid. Skälet stavas som så ofta på vintern snö, blåst och tågförsening.

Den då 24-åriga Anja Gatu klev i Åke Stolts stora krönikörsskor i januari 2007. Det visade sig ganska snart att hon fyllde dem mer än väl och dessutom gick sina egna vägar i dem. Att hon tre år senare, i mars 2010, blev sportchef på Sydsvenskan får väl ses som ytterligare ett bevis på hennes journalistiska förmåga.

Jobbet som sportchef verkade lite för roligt för att låta bli. Jag har alltid gillat sportjournalistik för att det finns så mycket att förbättra. Det hade varit fegt att inte ta tillfället, säger hon

Som sportchef basar Anja Gatu över 14 medarbetare på sportredaktionen. Hon har budget- och personalansvar men det dagliga nyhetsarbetet sköts av den administrativa sportchefen Malena Henriksson. Anja Gatu sköter den långsiktiga planeringen och drar upp strategierna för framtiden.

Det är en hel del som skiljer Anja Gatu från hennes sportchefskollegor runt om i landet. Att hon är en relativt ung tjej är en av dem men den stora skillnaden är hennes vilja att förändra och vidga sportjournalistiken, få den att omfatta mer än förhandsartiklar, matchreferat och händelsenyheter.

Genusarbetet speglar en del av den viljan. På Sydsvenskans sportredaktion pågår sedan två tre år tillbaka ett ständigt genusarbete där det ständigt förs diskussioner om de val som görs, hur man skulle kunna göra annorlunda och varför.

Det finns två nycklar till varför det finns en obalans i genustänket inom sportjournalistiken. Den ena är det faktum att vi är väldigt händelsestyrda och beroende av nyhetsflödet. Den andra är att vi är bättre på att bevaka lagidrott som utövas av mestadels män och där serierna löper över lång tid. Men vi måste tänka om, hitta nya vägar och själva våga sätta agendan, säger Anja Gatu.

Och nya vägar har Sydsvenskans sportredaktion hittat. Anja Gatu betonar att det går att använda samma grepp på sportjournalistiken som inom nyhetsjournalistiken och att det går att granska sportens värld på samma sätt som man granskar till exempel kommunala bolag. Som exempel tar hon tidningens artiklar om varför hockeyn har så svårt att rekrytera invandrarungdomar och jobbet om inter- och transsexuella inom idrotten.

De här grejerna lästes av otroligt många och en stor del av dem var sådana som aldrig läser sport annars. Det är så här man måste göra, bredda, öppna upp, ta nya grepp utan att för den skull sluta skriva för de riktigt insatta sportnördarna, säger Anja Gatu.

Jag ställer frågan om det faktum att hon kvinna påverkar läsarnas bedömning av henne. En fråga jag egentligen är lite trött på och som Anja verkar ännu mer less på.

Visst finns det fördomar om tjejer i sportvärlden. Men det finns också många fördomar om hur idrottsvärlden ser på kvinnor. När jag blev sportchef var jag starkt profilerad efter tre år som krönikör. Läsarna känner mig och vet vad jag står för.

Anja Gatu har ingen formell journalistutbildning men har bokstavligen fått journalistiken med modersmjölken. Båda hennes föräldrar är journalister och vid middagsbordet hemma i Kista i Stockholm diskuterades ämnet ofta. Men att bli journalist var inget Anja ville som liten.

Jag hade viljan att skriva men tyckte att journalistyrket verkade aptråkigt. Mina föräldrar verkade ju bara sitta inne på sina kontor. Sportkrönikör däremot tyckte jag verkade kul. Då fick man åka världen runt och skriva om sport. Det kunde ju inte bli bättre.

Man kan säga att Anja Gatus väg mot den chefspost hon har idag började med den där drömmen om att kuska världen runt och skriva. 1994 då fotbolls VM spelades i USA och Anja Gatu var 12 år gammal började hon skriva brev till Expressens krönikör Mats Olsson som hade en egen insändarsida på sporten.

Jag tyckte han hade det roligaste jobbet så jag skrev och berättade det. Mats har ett otroligt generöst sätt som människa och hjälpte inte bara mig. Jag hittade en massa gamla klipp från den här tiden och insåg att även Olof Lundh skrev insändare och fångades upp av Mats Olsson, berättar hon.

Som 13-åring började Anja Gatu krönikera i Expressen och som 17-åring medverkade hon med en text i den feministiska antologin Fittstim. Efter universitetsstudier i ekonomisk historia och vikariat på Sydsvenskan, Dagens Nyheter och Expressen hamnade hon åter på Sydsvenskan.

Det ligger nära till hands att tänka att Anja Gatu fortfarande kommer att befinna sig i branschen om tio, tjugo, trettio år. Själv har hon ingen vidare lust att planera alltför långt fram i tiden.

Jag tycker sportjournalistik är skitkul. Men jag har alltid känt att det finns fler vägar än journalistiken. Jag vill fortfarande bli gymnasielärare till exempel. Det är skönt att ha några bakdörrar, annat att falla tillbaka på.

I en intervju i Sydsvenskan beskriver Åke Stolt Anja Gatu som en journalist med hög integritet. Samma omdöme får hon av DN:s tidigare sportchef Anders Steinvall.  Anja själv tror att det har mest med trygghet att göra.

Jag vet vad jag vill och inte vill. När någon tidigare bad mig att skriva en artikel på ett visst sätt för att få ett visst löp så hade jag inga problem att säga nej. Det är viktigare för mig att kunna se den person jag intervjuat i ögonen, säger hon.

mvredaktion

Familj: Sambo ?Gustav Svensson, pappa Harald Gatu, mamma Lotta Brinck, bror och syster.

Inspirationskällor: Vänner, kollegor, familj, saker jag läser och ser.

Drivkrafter: Nyfikenhet för att förstå saker själv men också för att se vad som går att utvecklas inom exempelvis sportjournalistiken.

Äter helst: Fisk och grönsaker, helst tillagat av min mamma, vid Medelhavet eller i Japan.

Dricker helst: Vatten, öl och vin.

Läser helst: Bra romaner.

Tränar helst: Styrketräning och långpromenader.

Ser helst: Sport och Top Model är det enda jag ser på tv.

Favoritlag: Nej, det har jag inte.

Tre råd till landets sportjournalister:

1. Ta bevakningsuppdraget på allvar: vi bevakar hela idrottsvärlden och allt vad den innefattar, inte bara resultat i elitidrott.

2. Våga missa en match och läs något som rör ett helt annat område istället det ger ofta många uppslag.

3. Lek mycket på jobbet. Med form, grafik och språk.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.