Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Ångrar du filmen om Dole, Fredrik Gertten?

Publicerad: 13 Juli 2009, 09:43

Malmöfilmaren Fredrik Gertten har stämts av multinationella fruktföretaget Dole för förtal. Gerttens dokumentär "Bananas", som nyligen visades på Los Angeles filmfestival, handlar om en amerikansk advokat som tar strid mot bananjätten.


Ämnen i artikeln:

Sveriges Television

Fruktföretaget anklagas bland annat för att ha använt ett giftigt bekämpningsmedel, som har steriliserat nicaraguanska plantagearbetare.

–    Jag står för filmen till hundra procent. Det här är en fascinerande historia om en principell strid. Det finns inga avsnitt i filmen jag hade velat ta bort, säger Fredrik Gertten.

Dole hävdar i sin stämningsansökan att du i filmen smutskastar och förtalar företaget. De kräver att filmen inte får visas för allmänheten. Hade du väntat dig den reaktionen?

–    Det är omöjligt att veta hur människor i såna företag tänker. Jag tror att de uppfattar sig själva som goda och andra som människor som inte vill förstå.

Dole vill också att domstolen förbjuder dig från att ge intervjuer om filmen. Kommentar?

–    Som svensk är man ju van vid att yttrandefriheten är oerhört stark. Deras krav är inte rimligt. Men det handlar förstås om mycket pengar, debatten om de här frågorna är oerhört stor i USA.

Nu har du bestämt dig för att göra en dokumentär om processen. Varför?

–    Det finns en story bakom som är värd att berätta. Vi har filmat ett antal timmar sedan vi tog emot de första breven från Dole i maj. När den blir klar? Det är omöjligt säga hur lång tid den här processen kommer att ta.

Fotnot: Efter att ”Bananas” blivit klar har det framkommit uppgifter som gör gällande att den advokat som är huvudperson i filmen har använt sig av falska vittnesmål. Åtalen mot Dole har lagts ner. Advokaten har anmält domaren för jäv.

Stämningen mot Fredrik Gertten (samt företaget WG Film och producenten Margarete Jangård) gäller ekonomiskt förtal. Fyra amerikanska advokater kommer att förträda svenskarna. Ekonomiskt förtal är inte straffbart enligt svensk lag.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Sveriges Television

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.