Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Anette Novak om nya mediestödet

Publicerad: 22 februari 2018, 07:00

Anette Novak, som ledde Medieutredningen, kommenterar nu den politiska uppgörelsen om det framtida mediestödet som presenterades på DN Debatt förra veckan.


Ämnen i artikeln:

MedieutredningenPresstödAnette Novak

Medieutredningen skulle bland annat ta fram ett förslag till ett nytt presstöd, men nu ser det ut som att det gamla driftsstödet och distributionsstödet kommer att fortsätta gälla, parallellt med ett nytt stöd som föreslagits av Medieutredningen och en vidareutveckling av ett befintligt innovations- och utvecklingsstöd.

Anette Novak tycker att det är glädjande att sju partier kunnat enas:

– Det verkar finnas en bred politisk uppslutning, vilket är positivt för då kommer det att bli ett reformerat mediestöd oavsett vem som vinner nästa val.

Vilka är de största avtrycken Medieutredningen gjort för det här nya stödet?

– Det är svårt att säga exakt eftersom det inte finns så mycket detaljer, men stödet till vita fläckar är något som inte finns i dagens stöd över huvud taget. Vår betoning av att stöden ska vara teknikneutrala verkar också ha fått visst genomslag.

– Det verkar som att det ska finnas ett antal kvalitetskriterier, och det är också något som vi föreslagit. Den höjning av budgetramarna som vi föreslagit ser också ut att genomföras, vilket är ett viktigt steg.

Hon tycker att det är hoppingivande att det nya stödet till de vita fläckarna och det vidareutvecklade teknikneutrala innovations- och utvecklingsstödet ska kunna ges oavsett distributionsform.

– Därmed öppnar man för ett teknikneutralt mediestöd, så att även andra aktörer än de som ger ut papperstidningar ska kunna komma ifråga.

Däremot verkar det om att dagens driftsstöd och distributionsstöd ska finnas kvar under ungefär samma villkor som idag. Debattartikelns undertecknare skriver:

”För att skapa en förutsägbarhet och stabilitet på marknaden har vi enats om att förlänga det nuvarande systemet för presstöd. Även om digitaliseringen kraftigt påverkar mediemarknaden så finns det ett behov av stöd även till den tryckta pressen. Driftsstödet för medel- och högfrekventa tidningar höjs med cirka 10 procent. Taket i det nuvarande regelverket på 40 miljoner kronor per år föreslås kvarstå”, skriver undertecknarna.

Är det något du är besviken över att det inte kom med?

– Det är svårt att säga innan några detaljer presenterats, det vet jag egentligen först när propositionen kommer i mars. Men för att nå en bred politisk uppslutning lär det ha skett en del kompromisser.

Hon tycker att en del av Medieutredningens arbete missförståtts i den mediepolitiska debatten. Bland annat att stödet ska gå från rättighetsbaserat till tillgångsbaserat.

– Det beror på att dagens presstöd är så stabilt, det är i stort sett samma tidningar som får stöd år efter år, men även dagens system har en fast budgetram. Det är också lättare att beräkna stödet till enskilda tidningar utifrån upplagor och utgivningsfrekvenser än att använda de något lösare kriterier som behöver användas i ett teknikneutralt system.

Hon tycker också att det funnits en felaktig bild av själva uppdraget

– Mina direktiv var att jag skulle ha medborgarnas perspektiv i centrum, inte stödmottagarnas. I debatten tycker jag ofta att det perspektivet glöms bort. Generellt finns det en risk för att man i sin iver att tillmötesgå röststarka medieägare missar möjligheten att ta de modiga beslut som krävs för att möta behoven i ett helt nytt medielandskap.

Läs också

Anders Ahlberg: Mediestödet blev ett presstöd

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.