Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag26.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Amerikanerna vänder sig till Sverige

Publicerad: 14 December 2010, 10:03

I jakten på nya affärsmodeller vänder sig amerikanska medier mot Sverige. Förra veckan besöktes en rad svenska tidningar av journalister från Buffalo Times i nordöstra USA.


Något har hänt i USA. Från att ha varit ett föregångsland inom mediebranschen har utvecklingen börjat stanna upp. Tidningshusens tidigare så goda ekonomi har raserats och nya affärsmodeller och redaktionella organisationer är ett måste för att vända utvecklingen.

Björn Ottersen arbetar som konsult inom redaktionell utveckling och anordnar seminarier och studiebesök i Skandinavien för amerikanska journalister och mediechefer. Enligt honom har den amerikanska attityden gentemot den svenska mediebranschen genomgått en markant förändring bara under de senaste åren.

Tidigare när jag var i USA var de otroligt villiga att dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter. Men de frågade aldrig något om hur vi gör i Sverige. Nu är det helt tvärtom. De är otroligt intresserade av den svenska mediemarknaden, säger Björn Ottersen.

De amerikanska journalisterna Emily Lowrey, webbchef på Buffalo Times och Melissa Therrien som skriver en doktorsavhandling om tidningsutveckling, besökte under sitt veckolånga besök Expressen, Metro, Norrköpings Tidning och Smålands-Tidningen.

AnnaKarin Lith som arbetar med redaktionell utveckling och som sedan ett år tillbaka arbetar som konsult för Smålands-Tidningen, berättar att de amerikanska journalisterna intresserade sig mycket för den layoutstyrda redigeringsmodellen som tidningen jobbar efter.

För att värna den kvalificerade lokala journalistiken måste vi jobba smartare. Genom layoutstyrd redigering frigörs en massa resurser som kan läggas på kanske främst digital utveckling. Det intresserade dem mycket, säger AnnaKarin Lith.

Även den svenska ledarskapsmodellen väckte intresse hos besökarna.

Jag har fastnat för den moderna form av ledarskap som finns i Sverige. Här är företagen dynamiska och har inte så mycket av den hierarkiska struktur som är vanlig hemma, säger Melissa Thierrien till Smålands-Tidningen.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.