Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag26.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Amelia utpekade kvinna på genrebild som 36 år och lesbisk

Publicerad: 18 November 2014, 12:41

Amelia använde en arkivbild från Pride och satte plattan "36 år och lesbisk" på en kvinna. Hon kände sig kränkt över texten då hon varken är 36 år eller lesbisk.


PO skriver att det inte spelar någon roll att Amelia tagit bilden från Aftonbladets bildbank Amelia bär ansvaret för den egna tidningens publiceringar.

”Genrebilder måste väljas med stor omsorg. Tidningen bör noggrant överväga om det på en sådan bild finns igenkännbara personer som kan uppfatta sammanhanget som känsligt eller integritetskränkande. Frågor om människors sexualitet är mycket känsliga”, skriver PO.

Plattan med texten ”36 år och lesbisk” var lagd bredvid kvinnans huvud och hon tittar rätt in i kameran, vilket gör att läsaren lätt kan tro att det är hon som avses.

Vid en pressetisk bedömning vägs allmänintresset mot den enskildes integritet. En genrebild har inget särskilt allmänintresse som motiverar att anmälaren exponeras i sammanhanget, skriver PO.

Pressens Opinionsnämnd går på PO:s linje och klandrar tidningen.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.