Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Amanda Lind: Public service ska ta hänsyn till de privata aktörerna

Publicerad: 10 juni 2019, 06:04

Foto: Janne Næss.

Fyra nya punkter med förslag ska göra att public service tar mer ansvar för underbevakade områden och värnar den privata mediemarknaden, skriver Amanda Lind på DN Debatt. Regeringen ökar samtidigt anslaget med 166 miljoner.


Ämnen i artikeln:

Public service

I eftermiddag kommer regeringen och kulturminister Amanda Lind (MP) vid en presskonferens att presentera ett nytt förslag till sändningstillstånd för public service. På DN Debatt presenterar hon fyra punkter som ska förändra hur public service agerar.

”En mångfald av starka och oberoende medier i hela landet är en förutsättning för en stark demokrati. Alla människor, oavsett var i landet man bor, ska ha tillgång till ett allsidigt nyhets- och medieutbud av hög kvalitet, som kan fördjupa, skildra, granska och förklara samhällets skeenden”, skriver ministern.

Det handlar om att public service ska öka sin bevakning av områden som i dag är underbevakade. Om att reglerna ska utökas till att även gälla playtjänster och webbsidor, att public service ska använda sociala medier med mer försiktighet och att public service-bolagen ska ta hänsyn till privata aktörer i sin bevakning.

”Det svenska medielandskapet präglas av en sund konkurrens mellan public service och en livskraftig kommersiell mediesektor. Detta förhållande behöver värnas i en tid då tidningsbranschen står inför stora utmaningar. Därför får SR och SVT som uttalat krav att i sin lokala nyhetsbevakning ta hänsyn till de kommersiella mediernas konkurrensförutsättningar”, skriver ministern.

Under morgonen rapporterade DN om att SVT:s vd Hanna Stjärne var oroad över en ny form av förhandsprövning, där nya tjänster som lanseras ska kunna anmälas av konkurrenter. Detta förslag presenteras nu av ministern. Men samtidigt kommer nya tjänster inom kärnverksamheten inte längre att kunna prövas.

”På så sätt nås en balans mellan, å ena sidan samhällsvärdet i att public service ska kunna utveckla sin verksamhet i frihet, å andra sidan värdet i en livskraftig mediemarknad”, skriver Amanda Lind.

Hon skriver också att det kommer att tillföras 166 nya miljoner till public service. Det är pengar som frigörs när Radiotjänst läggs ned. Tanken är att de pengarna ska gå till att bland annat bevaka underbevakade områden. Tillslagen till public service kommer att räknas upp med 2 procent per år framöver.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Public service

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.