Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Amanda Lind om pappersreglerna: ”Kan bli kostnadseffektivt”

Publicerad: 24 juni 2019, 09:43

Kulturminister Amanda Lind (MP). Foto: Janne Næss.

Kulturminister Amanda Lind (MP) uppger att det finns "alla förutsättningar" att utforma det nya systemet för pappersåtervinning kostnadseffektivt. Det efter att kritiker varnat för skenande papperspriser.


Som Medievärlden tidigare rapporterat om har riksdagsledamoten Laila Naraghi (S) ställt en skriftlig fråga till kulturministern Amanda Lind (MP) om de nya reglerna för pappersåtervinning – som enligt beräkningar riskerar öka priset på papper. Laila Naraghi oror sig för att ett höjt pris på papper ska tynga tidningarnas ekonomi, och att hela höjningen av presstödet ska ätas upp av dyrare papper.

Men Amanda Lind skriver i sitt svar att reglernas utformning, att de inte är detaljreglerade, gör att det finns ”alla förutsättningar” att utforma systemet kostnadseffektivt.

”Det pågår ett arbete på Naturvårdsverket med att ge vägledning om de nya förordningarna och de ansvariga aktörerna planerar hur insamlingssystemen ska utformas”, skriver hon vidare.

Amanda Lind skriver i sitt svar också att det är viktigt att säkerställa förutsättningarna för lokal journalistik över hela landet.

”En del i januariöverenskommelsen är att mediestödet ska stärkas och att förutsättningarna för oberoende granskande journalistik och en mångfald av medieperspektiv i hela landet ska förstärkas”, skriver hon,

Amanda Linda framför också att det i budgetpropositionen för 2019 har tillförts 55 miljoner kronor till medierna och att en lika stor summa ska tillföras under 2020. Hon påpekar också att sänkningen av momsen för e-publikationer som genomförs den 1 juli i år kommer ge bättre förutsättningar för mediebranschen.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.